Hot or Not….

Hot or Not…. | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Monika Verboon

Ieder jaar duikt er in onze industrie wel een nieuw ‘hot’ topic op. Op het Mobile World Congres in Barcelona was het dit jaar LTE, ofwel het 4e generatie mobiele netwerk. Waar wij in Nederland nog zitten te wachten op de veiling, wordt in andere landen al volop gebruik gemaakt van deze nieuwste draadloze technologie. En dat zie je terug op de stands in Barcelona: netwerken, handhelds, tablets, meetapparatuur, femtocells, etc:  LTE is Hot!  In Duitsland is de uitrol van LTE al een tijdje aan de gang, maar daar wordt het als W-DSL vermarkt. Uit Scandinavië horen we al downloadsnelheden tot 100mb en dat is nog maar het begin!

Een andere kreet die meer en meer opduikt & wellicht de beurs van volgend jaar beheerst is ‘the internet of things’. Zeg maar Machine-2-Machine versie2. M2M was al eerder hot, maar nu dus even ‘not’. Je kunt niet ieder jaar dezelfde kreet gebruiken natuurlijk, dus wordt er gewoon een nieuwe kreet geïntroduceerd. Dit jaar werd al ‘social internet of things’ of ‘The internet of everything’ gebezigd. Dat alles in de toekomst met elkaar ‘praat’ is niet te vermijden. Dat de gsm operators ondertussen een uitdaging hebben omdat mensen steeds minder bellen/sms’en is ook helder. Als je vervolgens binnenkort een SIP-Client op je LTE-toestel installeert en voipt over het nieuwe netwerk is alles IP geworden. Dan zou ik liever niet in de schoenen staan van degene die de grafiek van de nieuwste gemiddelde opbrengst per gebruiker (ARPU) mag presenteren. Of de prijs per mobiele MB moet ineens exploderen…

Maar met een paar nieuwe mobiele aanbieders erbij blijven die tarieven vast concurrerend. zeker als je je dataverbruik optimaliseert middels WiFi offloading en Femto/Smallcells thuis en/of op kantoor gebruikt!

Als die mobiele (privé-)netwerken dan onderling ook nog eens roamingafspraken ‘regelen’, dan  bel/ping/mail/whatsapp/m2m je ‘gewoon’ verder over 1 van de andere beschikbare netwerken als je hoofdprovider even te ‘hot’ is…!

Martin Wildeboer