Smart Industry

Smart Industry | Value Added IoT distributie | MCS

Stagnatie van industriële processen of uitval van machines en apparaten kunnen grote gevolgen hebben en aanzienlijke schade opleveren.

Een slecht functionerend gebouwbeheersysteem is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Beheer, monitoren en alarmeringen beginnen met een betrouwbare en veilige verbinding.

Maak processen en energiegebruik inzichtelijk met Smart Industry

Een succesvolle Smart Industry-oplossing begint met inzicht krijgen in je proces- en energieverbruik. Op het gebied van monitoring is er al veel technisch mogelijk. Ook op een simpele manier.

Monitoring start met het gebruik van sensoren en een IoT-platform. En, daar waar dit vroeger allemaal draadgebonden ging, zijn er tegenwoordig draadloze oplossingen. Hierdoor is monitoring veel efficiënter en goedkoper geworden is.

Industry 4.0 met IoT

IoT maakt Industry 4.0 toepassingen mogelijk. Hierdoor wordt een wereld vol mogelijkheden geopend om industriële omgevingen naar een hoger niveau te tillen.

Real-time gegevens bieden bijvoorbeeld inzicht in machineprestaties en voorraadniveaus. Zo wordt downtime verminderd en just-in-time productie mogelijk. Zelflerende systemen optimaliseren supply chains en voorspellen onderhoud, waardoor storingen worden voorkomen.

Bovendien vergemakkelijken digitale platforms samenwerking tussen machines en mensen. Dit zorgt voor adaptieve en agile productieprocessen.

Draadloze, batterijgevoede LoRa-sensoren voor kostenefficiëntie

Draadloze industriële LoRa-sensoren meten bijvoorbeeld het stroomverbruik van apparaten. Of sturen pulsen door van gas, water, energie- en warmtemeters waardoor je de meters eenvoudig kunt uitlezen.

Er zijn ook speciale industriële sensoren die trillingen meten of temperatuur monitoren. Hierdoor worden processen en apparaten beter bewaakt.

Met deze slimme sensoren kun je o.a. apparaten op afstand aan- en uit zetten. Maar je kunt ook het binnenklimaat van je gebouw optimaliseren en klimaatneutraal maken.

Voor gebouwbeheerders van panden met meerdere huurders bieden deze sensoren zelfs de mogelijkheid om sub-metering toe te passen. Hiermee betalen huurders alleen voor hun eigen daadwerkelijke verbruik en worden zij gestimuleerd om minder water en energie te verbruiken.

IoT-platform met dashboards

De LoRa-sensoren werken via een Private LoRa-netwerk. De data van draadloze sensoren wordt via een gateway verstuurd naar een data-analyse platform.

In dit IoT-platform kun je vervolgens in een dashboard alle data in één oogopslag uitlezen en analyseren. Met deze inzichten kun je een gericht energiebesparingsplan maken. Dit dashboard is o.a. beschikbaar via onze partner Blockbax.

Ik heb al een IoT platform. Wat nu?

Heb je jouw energieverbruik al (deels) in kaart gebracht met jouw eigen gebouwbeheersysteem (GBS), PLC of HMI en/of IoT-dataplatform? Ook dan valt er nog veel winst te behalen met een Smart Industry-oplossing via Private LoRa.

Koppel bijvoorbeeld draadloze LoRa-sensoren direct op jouw slimme meter of plaats ze vrij in jouw pand. Via een LoRa-gateway geven deze sensoren het specifieke verbruik van jouw gebouw, apparatuur en/of ruimte door aan jouw eigen besturingssysteem in het juiste protocol. Denk bijvoorbeeld aan Modbus of BACnet.

Zo verrijk je jouw GBS/PLC of HMI dashboard met nog meer inzicht over jouw energieverbruik. Dit stelt je in staat om nog gerichter een energie besparingsplan op te stellen en jouw pand duurzamer te maken. Deze oplossing is eenvoudig mogelijk via onze Industrial IoT Protocol Gateway.

Private LTE of 5G in bedrijfskritische omgevingen

Ondertussen worden de processen steeds bedrijfskritischer. Een stabiel netwerk wordt daarom een vereiste bij veel industriële klanten. Private LTE (4G) of Private 5G is voor deze klanten een goed alternatief voor een Private LoRa-netwerk.

MCS helpt klanten hierbij door de levering, installatie en het onderhouden van Private LTE of Private 5G netwerken. Zoals bijvoorbeeld in de fabriek van Denkavit, een specialist in jongdiervoeding. Meer informatie over de techniek en mogelijkheden vind je op onze Private LTE of Private 5G pagina’s.

Meer informatie over Smart Industry?

Onze experts hebben in verschillende webinars en TechTalks aandacht besteed aan Smart Industry en mogelijkheden om bijv. energieverbruik te verminderen.

  • Meer informatie over onze Industrial IoT protocol gateway vind je hier
  • Meer informatie over LoRa-2-Energy en LoRa-sensoren vind je in deze TechTalk.
  • Meer informatie over Smart Energy en use cases vind je in deze webinar.

In onze blog behandelen we 5 belangrijke vragen over het succesvol verminderen van energieverbruik.