Low Power NB-IoT / LTE-M

Low Power NB-IoT / LTE-M | Value Added IoT distributie | MCS

NB-IoT en LTE-M zijn Low Power IoT-mobiele netwerken speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Met deze mobiele netwerk technologieën is het mogelijk om op een voordelige manier inzicht te krijgen in de status van ‘dingen’. De mogelijkheden zijn enorm: inzicht in productieprocessen, vergroten van efficiëntie, predictive maintenance en het voorkomen van incidenten.

NB IoT en LTE-M CONNECTIVITEIT VOOR INTERNET OF THINGS

NB-IoT en LTE-M behoren tot de LPWAN technologieën (Low Power Wide Area Networks), net zoals LoRa en Sigfox.
Het maakt Internet of Things (IoT) toepassingen toegankelijker. NB-IoT en LTE-M zijn verkrijgbaar als publieke dienst bij diverse operatoren. Dekking van het netwerk is afhankelijk van de operator die je kiest. Je operator kan jou daarover meer vertellen.

NB-IoT (Narrow Band IoT)
NB-IoT is een subcategorie van LTE en exclusief voor IoT-apparaten ontworpen. Het maakt gebruik van IP-protocol. Doordat het voor apparaten is ontworpen zijn er limieten aan het data-gebruik.

Onze leverancier van NB IoT ontwikkelmodules, Telit Cinterion (voorheen Thales / Gemalto), vertelt over deze technologie.

NB-IoT functioneert over een gereguleerde radiofrequentie en wordt door diverse operators in de wereld uitgerold:

  • In Nederland zijn Vodafone en Odido (voorheen T-Mobile) voorloper.
  • In België is dit Proximus.

Roaming tussen de verschillende netwerken is vooralsnog een probleem. Het netwerk is ook minder geschikt voor bewegende objecten; bovendien verbruikt het meer energie dan Sigfox en LoRaWAN.

Een voordeel is dat het gebruik maakt van het IP-protocol. Koppeling naar een eigen IoT-platform kan daardoor eenvoudiger zijn.

LTE-M/CATM1
LTE-M is eveneens een subcategorie van LTE in een gelicenceerd radio-spectrum. LTE-M is een energiezuiniger techniek dan LTE. De grootste verschillen met LTE zijn de lagere snelheid (max. 1Mb/s). Naast data-ondersteuning, inclusief versturen van SMS-berichten, is er ook (in de toekomst) spraakondersteuning dankzij VoLTE (Voice over LTE)-techniek.

Er staan nog vele nieuwe eigenschappen op de roadmap, zoals bijvoorbeeld roaming. In Nederland is KPN voortrekker en beschikt over een LTE-M netwerk. Een voordeel is dat het gebruik maakt van het IP-protocol. Koppeling naar een eigen IoT platform kan daardoor eenvoudiger zijn.

WEBINAR

In deze Studio TechTalk zoomen we in op de techniek en hardware die wordt gebruikt voor Private Connect SensDesk. Ontdek meer over de sensoren en verschillende NB-IoT en WiFi Gateways. Ook krijg je een live demo van de SensDesk portal.