MCS en het Zwitserse 5G Standalone succes

MCS en het Zwitserse 5G Standalone succes | Value Added IoT distributie | MCS

| Wim Masselink

De 5G-belofte leeft al een lange tijd, maar tot nu toe is het nog wachten op het echte 5G. In Zwitserland wordt al gebruik gemaakt van de 3,5 GHz frequentieband. Daar ontdekken zij volop de mogelijkheden van 5G.

Ik reisde af naar Zwitserland voor een 5G-training en installatie van een Private 5G Standalone (SA) netwerk in de bergen.

Private 5G-netwerk voor een Zwitserse overheidsinstantie

Samen met onze partner heb ik een Private 5G SA netwerk geïnstalleerd voor een Zwitsers overheidsorgaan. Wat deze installatie extra bijzonder maakt, is dat het netwerk is uitgerold in de 3500 MHz band. Deze frequentieband biedt de hoge snelheden en lage latency waar iedereen in Nederland zo naar uitkijkt – het échte 5G.

Betrouwbare communicatie tijdens noodsituaties in de bergen

De overheidsinstantie wil de dekking en snelheid van het 5G-netwerk testen in berggebieden voor betrouwbare communicatie tussen (bewegende) voertuigen en personen. Denk bijvoorbeeld aan reddingswerkers tijdens noodsituaties in de bergen. De betrouwbaarheid en de reikwijdte van dit netwerk zijn daarom van groot belang.

Reikwijdte van 5G testen in bergachtig gebied

Door het testen met zowel omni- als directionele antennes, wil de eindklant het effect bekijken van de reikwijdte van het Private 5G-netwerk in bergachtig gebied. Bergen vormen namelijk fysieke barrières die de radiogolven kunnen blokkeren of reflecteren.

Door met verschillende antennes te experimenteren, krijgen zij goed inzicht in de beste antenne voor hun missie kritische communicatieoplossing.

Zelfstandig experimenteren met 5G na MCS training

Naast het installeren van het Private 5G SA netwerk, heb ik ook een uitgebreide training gegeven aan de partner engineers. Zo kregen zij uitleg over de werking van de verschillende 5G-netwerkelementen. En verrijkten zij hun kennis over de totaalwerking van het gehele netwerk.

Deze training stelt de overheidsinstantie in staat om zelf hun 5G-netwerk te kunnen beheren. Zij kunnen nu zelfstandig experimenteren met bandbreedtes, frequenties en zendvermogens. Dit zijn namelijk de 3 belangrijkste parameters die de kwaliteit, datadoorvoersnelheid en reikwijdte van het netwerk bepalen.

MCS gaf ook een 5G training aan de Zwitserse partner en eindklant.

Draadloze dataverbinding tot 1 Gb/s

Het uitgerolde netwerk in Zwitserland is een Nokia 5G SA Perimeter Netwerk. Hiermee beschikt de eindklant over een draadloze dataverbinding tot 1 Gb/s met zeer lage latency.

Het netwerk is uniek omdat het volledig on premise en daardoor geheel afgesloten van enige verbinding met de buitenwereld functioneert. Dit is ideaal voor toepassingen waarbij security en mission critical van het allerhoogste belang zijn. Daarnaast is dit netwerk uitermate geschikt voor functies zoals real-time videobeelden delen en besturing van autonome voertuigen.

Nokia Perimeter Netwerk alleen geleverd door gecertificeerde partners

Je zult je wellicht afvragen waarom de Zwitsers bij MCS terecht gekomen zijn. Dit heeft alles te maken met de Nokia Perimeter oplossing. Deze variant van een 5G-netwerk dat uitsluitend on premise werkt zonder cloud verbinding, is een exclusief paradepaardje van Nokia. Het mag dan ook alleen door gecertificeerde partners geleverd worden.

MCS is volledig gecertificeerd en heeft al meerdere van deze complexe, mission critical netwerken geleverd. Daarom is MCS voor deze uniek case gevraagd de support aan de partner en eindklant te geven.

Veilig en betrouwbaar 5G-netwerk opent wereld aan mogelijkheden

Met dit netwerk gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Het stelt gebruikers in staat om toepassingen op te zetten die een hoge bandbreedte vereisen en die voorheen onmogelijk waren.

Met een Private 5G SA netwerk beschik je over een eigen draadloos mobiel netwerk met gegarandeerde dekking op de plek waar de klant dekking wil en nodig heeft. Gebruikers zijn zelf volledig in controle over het netwerk. Gevoelige data gaat niet over het publieke internet en blijft binnen het netwerk. Daarnaast bepalen klanten zelf wie toegang heeft tot het netwerk.

Gebruikers zijn ook onafhankelijk van de mobiele operator. Er is een gegarandeerde uptime van het netwerk en er wordt bespaard op abonnementskosten van providers van een publiek netwerk.

De installatie in Zwitserland is slechts een voorproefje van wat er mogelijk is als het 5G van de toekomst binnenkort werkelijkheid wordt in Nederland. Dit 5G-avontuur in de Alpen is in ieder geval geslaagd en smaakt naar meer!

Meer informatie

Zelf aan de slag met 5G? Wij hebben een 5G mobiele kit ontwikkeld. Samen met jou kijken wij graag naar de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.