Op het juiste spoor voor een vliegende start van het Rail FieldLab 5G

Op het juiste spoor voor een vliegende start van het Rail FieldLab 5G | Value Added IoT distributie | MCS

| Bas Piek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor het faciliteren van het Rail FieldLab 5G hebben wij  stappen gemaakt in de voorbereiding van het plaatsen van een 5G SA Nokia private netwerk. Op een bijzondere locatie – het Railcenter in Amersfoort.

5G testen voor veilig vervoer op het spoor

Op deze unieke plek hebben partijen uit de railsector gezamenlijk een bruisende plek gecreëerd waar (toekomstige) spoorprofessionals samen kunnen komen. Met hun experimenten dragen zij direct bij aan het veilig en op tijd vervoeren van reizigers en goederen.

Het Railcenter is een opleidings- en testcentrum voor de Nederlandse spoorbranche. De ideale plek dus om ook alle innovatieve mogelijkheden van 5G als netwerktechnologie te testen!

Duurzame toekomst spoorsector met Rail Fieldlab 5G

NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben in 2023 besloten het Rail FieldLab 5G  te starten. Hierin staat 5G als techniek centraal om de verdere digitalisering van spoorse processen mogelijk te maken. Blijven innoveren in de spoorsector is van groot belang om een duurzame toekomst van mobiliteit te creëren.

MCS is samen met TNO en TU Delft trotse kennispartner van dit fieldlab. Wij gaan het private 5G-netwerk op de testfaciliteit installeren en beheren voor de drie opdrachtgevers.

Laatste inspectieronde voor puntjes op de “i”

De afgelopen maanden heeft onze Senior Network Engineer Wim Masselink de dynamische omgeving van het Railcenter al in kaart gebracht in een uitgebreide sitesurvey.

De optimale 5G-netwerkdekking is geanalyseerd, de hardware ligt klaar voor installatie en het hele spoorteam staat te popelen om te starten met experimenteren. Maar eerst moeten de puntjes nog op de spreekwoordelijke “i” worden gezet. Samen met Herman Kuiper van het Railcenter hebben Wim en ik een laatste inspectieronde gedaan om de plaatsing en installatie van het 5G-netwerk zo goed mogelijk voor te bereiden.

Netwerk bouwen in omgeving vol uitdagingen

Wij zijn langs de locaties gelopen waar de antennes geplaatst worden. En hebben gecontroleerd of alle noodzakelijk voorbereidingen al zijn gedaan of nog afgerond moeten worden.

De Railcenter omgeving is uitdagend. Dit omdat hier alle facetten van het spoor en spoorvervoer in een live testomgeving aanwezig zijn. We bouwen dus letterlijk een nieuw netwerk op in een actieve omgeving.

Creatief denken voor snelle oplossingen

Tijdens onze inspectie zijn we dan ook een aantal onvoorziene zaken tegengekomen die wij ter plekke met elkaar hebben opgelost. Zoals de plaatsing van de GPS-antenne – een klein maar belangrijk netwerkonderdeel om de synchronisatie van de 5G-radio’s te waarborgen.

Door Hermans creativiteit hebben wij uiteindelijk een geschikte plek gevonden voor de antenne. Onder het dak van de loods waar voldoende GPS-dekking is. Hierdoor hoeft er minder geboord te worden. Zo worden de andere activiteiten in het Railcenter niet verstoord tijdens de installatie van het 5G-netwerk.

Sein staat op groen

Het is ontzettend waardevol om zo’n laatste inspectieronde met elkaar te doen. Er komen vaak onverwachte zaken boven water. Deze wil je liever voor de plaatsing tackelen dan tijdens de installatie zelf om de rompslomp te minimaliseren.

Na deze laatste observatieronde staat het sein op groen! Midden juni verwachten wij het netwerk op te kunnen leveren. Daardoor kunnen nog net voor de zomer de eerste testen op dit 5G SA private netwerk worden uitgevoerd. Het eerste project in die ongeduldig wachtrij: een use case met de inspectierobot van ProRail.

Meer informatie

Zelf aan de slag met 5G? Wij hebben een 5G mobiele kit ontwikkeld. Samen met jou kijken wij graag naar de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.