Dit zijn de 6 belangrijkste inzichten van de Zorg & ICT beurs 2024

Dit zijn de 6 belangrijkste inzichten van de Zorg & ICT beurs 2024 | Value Added IoT distributie | MCS

| Marc Vekemans

Vorige week was ik aanwezig bij de Zorg & ICT beurs in Utrecht. Met als thema ‘Fit for the Future’ werd de toekomst van zorgtechnologie goed in de schijnwerpers gezet.

Tijdens dé jaarlijkse hotspot voor zorgprofessionals kon ik een blik werpen op nieuwe ontwikkelingen die de weg banen naar een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorg.

In deze blog deel ik de 6 belangrijkste ontwikkelingen die ik zag voor komend jaar.

1. Kunstmatige Intelligentie (AI) in de Zorg

AI staat aan de voorhoede van de technologische revolutie in de gezondheidszorg. Met toepassingen voor bijvoorbeeld vroege ziekteopsporing of het voorspellingen van drukte op de eerstehulpafdelingen, gaat AI een grote bijdrage leveren aan innovatie in de zorg. Maar tegelijkertijd roept deze revolutionaire technologie vragen op over ethiek en regulering.

Bij MCS bieden wij al langer AI-oplossingen aan. Bekijk onze korte video’s waarin wij antwoord geven op veelgestelde vragen over kunstmatige intelligentie voor organisaties.

2. Cybersecurity: bescherming tegen cyberdreigingen

De toename van cyberaanvallen geeft de noodzaak aan voor robuuste cybersecurity maatregelen. In de zorgsector wordt gewerkt met veel gevoelige gegevens zoals patiëntinformatie. Het optimaal beschermen van die gegevens is heel belangrijk. Zo wordt voorkomen dat deze data in de verkeerde handen valt.

Tijdens de beurs werd dan ook het belang onderstreept van een goede organisatorische voorbereiding en het beschermen van patiëntgegevens tegen cyberdreigingen.

3. Databeschikbaarheid en elektronische gegevensuitwisseling

Waarschijnlijk heeft iedereen de vraag wel eens moeten beantwoorden bij een zorginstantie: bent u bekend met het elektronisch patiëntendossier? Met de Wegiz als wettelijke norm voor elektronische gegevensuitwisseling, ligt de focus op het verbeteren van de toegang tot en het delen van patiëntinformatie.

Uitdagingen zoals gesloten systemen moeten worden overkomen om een veilige gegevensoverdracht te realiseren.

4. Health IoT: slimme zorgapparaten

Van fitness trackers tot slimme implantaten, Health IoT-apparaten veranderen de manier waarop zorg wordt verleend. Discussies op de beurs concentreerden zich op de veiligheid, betrouwbaarheid en dataprivacy van deze apparaten.

Zulke voorbeelden van zorgdomotica werken optimaal met een Private LTE (4G)-netwerk. Hiermee kun je naast spraak ook data ontvangen en versturen met 4G-snelheid. Zo kun je eenvoudig zorgdomotica toevoegen aan jouw primaire zorgproces.

5. Virtuele zorg en Extended Reality (XR)

Met technologieën zoals AR, VR, en MR, opent zich een wereld van mogelijkheden voor de zorgsector. Van chirurgische training tot patiëntbehandeling, de voordelen en uitdagingen van een virtuele zorgomgeving werden uitvoerig besproken.

5G-technologie is door de lage lantency en de hoge bandbreedte heel geschikt voor XR-toepassingen. In het Do IoT Fieldlab hebben wij samen met o.a. TNO en SURF 5G-netwerken gebouwd voor VR-trainingen. Zo kunnen cursisten remote in een virtuele omgeving trainingen volgen om bepaalde handelingen te oefenen.

6. Robotisering in de zorg

Robotica biedt enorme kansen voor de zorgsector. Denk bijvoorbeeld aan de automatisering van routineklussen of ondersteuning bij chirurgische procedures. De impact van robotisering op de patiëntenzorg en zorgprofessionals is een hot topic dit jaar.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van private LTE of 5G voor jouw organisatie? Neem contact met mij op! Dan kijken wij samen hoe jij kunt profiteren van deze technologieën in jouw business- of missiekritische bedrijfsprocessen.