De evolutie van GSM-R naar LTE op het spoor voor betrouwbare communicatie van reisinformatie

De evolutie van GSM-R naar LTE op het spoor voor betrouwbare communicatie van reisinformatie | Value Added IoT distributie | MCS

Iedereen reist wel eens met de trein. Maar als je de vertrektijd van de trein bekijkt op het reisinformatiescherm, heb je dan bedacht welke technologische wereld hierachter zit? Bij Conclusion ForeyeT hebben zij daar hun specialisme van gemaakt. Zij ontwerpen, produceren, leveren én beheren de reisinformatieoplossingen in het openbaar vervoer om de ultieme reizigerservaring te creëren. Zo ook voor hun grootste opdrachtgever, ProRail.

Kansen voor ProRail door uitvallende GSM-R modems

ProRail’s reisinformatieschermen werkten sinds 2004 allemaal op GSM-R; een speciaal ontwikkeld netwerk voor radiocommunicatie op het spoor. Toen de eerste generatie GSM-R modems in de schermen het einde van hun technische levensduur bereikten, met een toenemend aantal storingen tot gevolg, heeft Conclusion ForeyeT een kans gezien voor ProRail.

Martijn Danse, directeur van Conclusion ForeyeT: “De levertijden van de oude modems begonnen zodanig op te lopen dat wij voorspelden dat meerdere reisinformatieschermen op zwart zouden gaan als ProRail geen alternatief modem ging inzetten. Wij hebben hen een voorstel gedaan om over te stappen van de oorspronkelijke GSM-R productselectie naar een gelijkwaardig, zo niet beter, alternatief: de Advantech RR75i.

Service van MCS belangrijke reden voor overstap

Het gemak van zakendoen met MCS speelde een rol in de overstap naar een andere rail router. Zij staan sinds dag 1 continu voor ons klaar met een niet aflatend enthousiasme. Wij krijgen het gevoel dat zij ons oprecht willen helpen. Door het enthousiasme en de betrouwbare service hebben wij nu een langdurige samenwerking met MCS.”, aldus Martijn.

LTE is proven technology

Volgens Conclusion ForeyeT viel er met een nieuwe technologie ook winst te behalen voor ProRail op het gebied van reisinformatieschermen. LTE (4G) heeft inmiddels zijn sporen verdiend als het gaat om betrouwbare netwerkcommunicatie. Begin 2021 kreeg Conclusion ForeyeT van ProRail toestemming om op station Amsterdam Centraal 100 reisinformatieschermen te vervangen met LTE. Martijn: “Het aantal storingen op de schermen met 4G nam met bijna 100% af ten opzichte van de schermen met GSM-R. LTE is proven technology. Iedereen gebruikt het en niemand twijfelt eraan.

5G GAAT VERSCHIL MAKEN VOOR SPOORBEVEILIGING

Conclusion ForeyeT kiest nu voor LTE routers met externe 5G compatible Poynting Puck-2 LTE MIMO antennes in de reisinformatieschermen. “Een modem verwisselen in een scherm komt met weinig risico’s, maar een antenne verwisselen niet. Zodra een antenne wordt geïnstalleerd, wordt de waterdichtheid van het scherm aangetast. Dan moeten er extra werkzaamheden worden uitgevoerd om dit op te lossen en dat kost veel tijd. Doordat de antennes nu al 5G compatible zijn, hoeven we alleen de routers te vernieuwen als ProRail 5G wil gaan uitrollen.”, aldus Martijn.

De verwachting is dat 5G vooral verschil gaat maken voor de spoorbeveiliging en een bredere implementatie van ERTMS treinbeveiliging. “Voor digital signage in het OV zal 5G op de korte termijn niet veel veranderen. 5G zal pas nodig zijn wanneer je nieuwe functies in het bord gaat toevoegen. Zoals een eigen weersdienst over alle 3.000 schermen met sensoren en luchtdrukmeters.

Ontwikkelen van toekomstige reisinformatieoplossingen

Conclusion ForeyeT is ervan overtuigd dat we op de lange termijn afscheid gaan nemen van de reisinformatieschermen zoals we die nu kennen. De laatste jaren zijn zij volop bezig met het uitwerken van toekomstige reisinformatieoplossingen. Zo hebben zij de Intelligent Platform Bar Lite en de Intelligent Platform Clock ontwikkeld. Naast deze futuristische oplossingen kijkt Conclusion ForeyeT ook naar manieren hoe het huidige (openbaar) vervoer kan worden geoptimaliseerd. Zij zijn continu
bezig met innovatie en het ontwikkelen van nieuwe producten, software en diensten.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor LTE in jouw organisatie? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.