Slimme perscontainer meldt zich zelf aan

Slimme perscontainer meldt zich zelf aan | Value Added IoT distributie | MCS

Meindl produceert perscontainers voor kartonnen dozen voor industriële en commerciële klanten.

Ime Mobile Solutions kreeg van Meindl de volgende vraag: hoe kan Meindl de informatie ontvangen dat de container bijna vol is, zonder op de containerafnemers te hoeven wachten?

Met een slimme oplossing meldt de container nu zelf dat hij bijna vol zit én wat zijn exacte locatie is.

MCS

Niveausensoren, Sigfox connectiviteit en IoT platform

  • De containers zijn nu uitgerust met niveausensoren ITalks MCS 1608 i/o, die het seintje “bin voll” doorgeven en tegelijkertijd de GPS-gegevens vastleggen.
  • De connectiviteit verloopt via Sigfox.
  • De ITalks IoT Suite is gebruikt om een dashboard te maken waarin het Meindl de locatie en het niveau van elke containers kan lezen.

Voordeel voor klant én eindgebruiker

  • De eindgebruiker hoeft zelf niet meer te signaleren
  • Een overvolle container komt niet meer voor,
    nu de melding direct naar Meindl verstuurd wordt
  • De routes worden nu kostenefficiënter gepland
  • Een eventueel verplaatste container is direct gelokaliseerd, zonder tijdverspilling of extra kilometers
  • Meindl versterkt zijn concurrentiepositie

Succesvolle klantbenadering

Aanvankelijk waren bij de containers waarschuwingslichten gemonteerd, die oplichten op een niveau van ongeveer 75 procent. In deze oude situatie belde de containerafnemer naar Meindl om te melden dat de container kon worden geleegd.

De klant wordt nu actief geïnformeerd over een aankomende pick-up, in plaats van het zelf te initiëren bij Meindl. Hiervoor werd in de eerste plaats een e-mailservice geïmplementeerd, die later kon worden vervangen door een app of klantenplatform.

In deze verbeterde klantervaring ziet Meindl nu een sterk concurrentievoordeel. Het bedrijf heeft zelfs een eigen website in het leven geroepen: www.binvoll.de/.

Inclusief lokalisatie

Het bleek voor bepaalde containerafnemers niet ongebruikelijk om een container vanwege veiligheidsredenen tijdens gebruik op andere plaatsen te zetten. Op grote locaties moest de chauffeur dan soms lang zoeken naar de exacte locatie van de container. Zo ontstond de wens om de containers ook te lokaliseren. Dat scheelt tijd en kilometers.

Partners

Ime Mobile Solutions en MCS werken samen in VADnet. MCS is exclusief lid voor Nederland en België van VADnet – een Pan-Europese samenwerking om strategische inkoop-, verkoop-, marketing- en kennisvoordelen te behalen.