Natuurherstel en meetbare vismigratie door innovatieve IoT-oplossingen in Smart Vislift

Natuurherstel en meetbare vismigratie door innovatieve IoT-oplossingen in Smart Vislift | Value Added IoT distributie | MCS

Al jarenlang horen we verontrustende berichten over de klimaatverandering in de wereld. Dat heeft ook ingrijpende gevolgen voor vispopulaties wereldwijd. Hoe kan IoT bijdragen aan natuurbehoud en biodiversiteitsherstel? In een Smart Vislift worden door middel van slimme sensoren vissen gemonitord en de waterkwaliteit gemeten. Het draagt hierdoor bij aan een efficiëntere, meetbare vismigratie en natuurherstel.

Wetenschap & data combineren voor natuurherstel

Bij Vislift hadden ze het idee om een vispassage met internet te verbinden zodat hij de status van de migrerende vissen en de waterkwaliteit vertelt en zelf zijn stroomsnelheid aan de vis aanpast. De Smart Vislift. John van Boxel, directeur van Vislift, vertelt: “De Smart Vislift reguleert de stroomsnelheid en is rond van vorm waardoor er minder ruimte wordt ingenomen. Doordat we nu ook waterkwaliteit en vissen kunnen meten, kunnen we die waarden naast elkaar leggen. Hierdoor zien we veel verbanden tussen waterparameters en vismigratiegedrag. Wetenschap en data worden binnengehaald om te helpen met natuur- en biodiversiteitherstel.

ROUTER MET GOEDE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING EN VEILIG REMOTE BEHEER

De Smart Vislift is samen met MCS partner Aqua Data Systems ontwikkeld. In iedere slimme vispassage zit een Teltonika RUT950 router. Hierop zijn de camera en de PLC aangesloten. Deze PLC regelt alle metingen en het tellen van de vissen, en stuurt de meetgegevens naar Vislift. De RUT950 is aangesloten op SmartCluster VPN. Zo heeft Aqua Data Systems niet alleen remote toegang tot achterliggende apparaten, maar is de router ook afgesloten van de buitenwereld door de beveiligde VPN-verbinding.

EFFICIËNTE EN MEETBARE VISMIGRATIE DOOR INTELLIGENTE SMART VISLIFT

Inmiddels staan er 13 Smart Visliften in het veld en een veelvoud hiervan staan gepland voor uitrol dit jaar. Sinds begin vorig jaar zijn er al 100.000 visbewegingen geweest. Door de variabele stroomsnelheid is hij geschikt voor veel verschillende vissoorten.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor IoT in jouw organisatie? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.