Schonere stranden dankzij 5G robots

Schonere stranden dankzij 5G robots | Value Added IoT distributie | MCS

TechTics, een Nederlandse startup gespecialiseerd in AI, Robotica en Mixed Reality, zet zich in voor schonere stranden. Daarom ontwikkelde dit bedrijf de BeachBot. Deze robot kan zwerfvuil opsporen en vervolgens opruimen.

In Project BeachBot brengt TechTics het zwerfvuil op de Nederlandse stranden in kaart en onderzoekt zij de mogelijkheden om robots op afstand te monitoren, met behulp van de 5G-faciliteiten van Do IoT Fieldlab. MCS is partner in dit project samen met TNO, SURF, Onbemande Vallei en Vurtworld.

Wereldwijd grootschalige vervuiling in vroeg stadium aanpakken

Met de toename van de zeescheepvaart neemt ook het risico op ladingverlies toe. Wanneer ladingverlies mogelijk kan leiden tot grootschalige vervuiling, bijvoorbeeld op stranden, is het cruciaal om dit in een vroeg stadium te meten en bepalen.

Bovendien blijft zwerfvuil uit mensenhanden een wereldwijd probleem. TechTics wil milieuorganisaties en gemeenten helpen om de stranden weer schoon te krijgen en het publiek te informeren.

BeachBot 5G use case van MCS en Do IoT Fieldlab

Unieke interactie tussen mens en 5G robot

Het huidige project BeachBot is gericht op drie activiteiten:

  1. Het in kaart brengen van zwerfvuil op Nederlandse stranden. Hiermee krijgen beleidsmakers, producenten en milieuorganisaties beter inzicht in de hoeveelheid, de diversiteit en de herkomst van zwerfvuil.
  2. Daarnaast is TechTics van plan consumenten te betrekken bij het slimmer maken van de robots om zo bewustzijn te creëren van het belang van dit probleem door middel van een unieke interactie tussen mens en robot.
  3. Ontwikkeling en inzet van autonome robots voor het opruimen van klein zwerfvuil op het strand.

5G voor controle en bediening op afstand

Ultrasnelle dataoverdracht is essentieel om controle en bediening op afstand mogelijk te maken. Het doel is om de BeachBot met een zeer korte vertraging in te zetten (5 ms in plaats van 50 ms).

Zo min mogelijk vertraging in dataoverdracht

TechTics gaat hierbij eerst de benodigde randvoorwaarden onderzoeken om de robot zo effectief en gebruiksvriendelijk mogelijk te laten werken. Binnen dit onderzoeksproject richten zij zich op de controller. En gaan ze na hoe opdrachten met zo min mogelijk vertraging naar de robotarm en grijper kunnen worden gestuurd.

De vertraging voor de hardwarebril en communicatie met de robot op afstand wordt ook onderzocht. Zo kunnen precies de juiste beelden op het juiste moment worden weergegeven. Bovendien worden er met de gebruiker verscheidene testen uitgevoerd om de uitdagingen bij het ‘zien op afstand’ goed in kaart te brengen.

Overige aandachtspunten zijn het verkennen van andere functies van de Bot. Het is belangrijk dat het onderzoek wetenschappelijk onderbouwd wordt, waarbij goed wordt gelet op de juiste manier van meten en rapporteren (logging) om de resultaten uitwisselbaar te maken.

Nauwkeurig testen in Do IoT Fieldlab

Dankzij de 5G-faciliteiten van Do IoT Fieldlab op Unmanned Valley kan TechTics de testsnelheid, bandbreedte en responstijd van de robot nauwkeurig testen. Daarnaast kunnen ze ook de mogelijkheden van hun technologie verkennen en de deskundigen op de TU Delft Campus raadplegen. De testresultaten beloven zeer waardevol te zijn voor het Do IoT Fieldlab en haar partners.

Gerelateerde websites: https://project.bb/ https://techtics.team

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Kansen voor West programma (dat zich richt op het bevorderen van de concurrentiekracht van West-Nederland).