Waterbehoefte van planten meten met 5G

Waterbehoefte van planten meten met 5G | Value Added IoT distributie | MCS

Hoe geef je de juiste hoeveelheid water aan een plant in de kas? Sensoren kunnen hierbij helpen. Met een ingenieus systeem kun je per plant de specifieke behoefte aan water in kaart brengen.

SenseNL ontwikkelt en levert draadloze sensoren voor metingen rondom de wortels in de grond of substraatmat. Zo kun je precies inzichtelijk maken wat een plant nodig heeft. Dit helpt telers met optimaal watergebruik, betere kwaliteit van het gewas en grotere productie.

Van LoRa naar 5G

Momenteel maken de (CARA MET-)sensoren gebruik van een LoRaWAN-module voor draadloze communicatie. Hoewel deze techniek goed werkt, zijn meerdere basisstations nodig voor dekking over een groter gebied. Daarbij duren draadloze updates lang vanwege de beperkte bandbreedte van LoRa.

Het doel van dit project is om de huidige communicatiemodule te vervangen door een 5G-module. Dit vergroot het bereik van de sensoren, zodat er minder basisstations nodig zijn voor de communicatie met de cloud.

SenseNL 5G use case met MCS in het Do IoT Fieldlab

Ook kunnen toekomstige firmware-updates sneller uitgevoerd worden en biedt 5G de mogelijkheid tot nieuwe functies en toepassingen in de toekomst met de sensoren. Denk hierbij aan een oogstvoorspelling op basis van algoritmes en het steeds nauwkeuriger maken van deze voorspellingen.

MCS is partner in dit Do IoT Fieldlab-project samen met TNO en SURF.