Waar staan we nu met 5G in Nederland?

Waar staan we nu met 5G in Nederland? | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Bas Piek

Waar staan we nu met 5G in Nederland? Dat is een vraag die vaak aan mij gesteld wordt. Afgelopen week heeft een speciale commissie haar advies over (Private) 5G uitgebracht aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

In deze blog ontdek je de uitkomst van dit advies. En wat de gevolgen zijn voor innoverend Nederland.

Veilingdatum 5G uitgesteld

Het advies aan het EZK heeft betrekking op het 3,5 GHz-spectrum. Volgens de oorspronkelijke planning had dit spectrum afgelopen jaar geveild moeten worden aan de publieke netwerken. Helaas gooide de netelige situatie met Inmarsat roet in het eten. In het onlangs uitgebrachte advies wordt nu gesproken over een veilingdatum van medio december 2023.

Dit is slecht nieuws voor innoverend Nederland. Bedrijven die nu de afweging maken om 5G als digitale infrastructuur voor hun bedrijf aan te schaffen, zullen deze beslissing naar verwachting gaan uitstellen.

Lichtpuntje voor Private 5G

Een belangrijk lichtpuntje in het advies is het spectrum voor Private 5G-doeleinden. Na intensief overleg tussen marktpartijen en de overheid is het advies ontstaan om een aangesloten stuk spectrum van 100MHz voor Private 5G-toepassingen toe te kennen.

Dit is voor innoverend Nederland goed nieuws! Hiermee zijn de mogelijkheden voor een eigen 5G-netwerk namelijk veel groter geworden.

Uitgebreide testmogelijkheden 5G in Do IoT Fieldlab

Als MCS zijn wij zeer actief in het Do IoT Fieldlab. Hierin onderzoeken wij samen met o.a. de TU Delft, TNO, SURF, BTG en andere partners (de mogelijkheden van) 5G use cases.

Innoverend Nederland kan dus met haar innovatieve ideeën van de toekomst gewoon bij ons terecht om deze in de praktijk op een van onze 5G-netwerken te testen. Door de verlate veilingdatum van het 5G-spectrum is er nu namelijk meer tijd om uitgebreid te testen met 5G. En de diverse mogelijkheden van deze baanbrekende technologie te ontdekken.

Blijven testen op haalbaarheid

Naast het Do IoT Fieldlab zullen wij ook de samenwerking met andere partijen blijven zoeken. Zo kunnen wij de 5G-varianten van de toekomst blijven toetsen op technische en commerciële haalbaarheid.

Meer weten

In onze blogs zullen wij onze toekomstige ervaringen met geïnteresseerde lezers delen. Wil je nu al meer weten over 5G en de mogelijkheden bij MCS? Kijk dan hier.