Zo wordt jouw GBS verrijken met LoRa-sensoren een fluitje van een cent

Zo wordt jouw GBS verrijken met LoRa-sensoren een fluitje van een cent | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Bob Meuldijk

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar onze LoRa-2-GBS gateway is een big hit! De gateway is DE brug tussen IoT (Internet of Things) en traditionele gebouwbeheersystemen (GBS).

De LoRa-2-GBS gateway is een slimme gateway die lokaal LoRa-berichten converteert naar bijvoorbeeld BACnet objecten of Modbus registers. Daarnaast kan de gateway de data ook ontsluiten naar een IoT-Cloudplatform, zoals Microsoft Azure, AWS Amazon of naar je eigen IoT-platform door middel van MQTT.

De afgelopen weken mocht ik met een aantal van onze partners mee op pad het veld in. Om een kijkje te nemen hoe de LoRa-2-GBS gateway in de praktijk geïnstalleerd werd.

METASYS GBS

Mijn eerste bezoek bij een installatie was een oplossing waarbij de data van de LoRa ERS CO2 sensoren werden omgezet naar BACnet objecten. Dit om zo het gebouwbeheersysteem, in dit geval de METASYS SNC16120, te kunnen aansturen.

Wij begonnen met het opzetten van het lokale LoRa-netwerk. Daarna registreerden wij de sensoren als input in de LoRa-2-GBS gateway. Op dit aspect van de installatie kon ik kennis en ondersteuning bieden, aangezien mijn focus en expertise binnen MCS altijd op de LoRa-technologie heeft gezeten. So far so good!

Toen begonnen wij aan de output zijde. BACnet, ik had wel van het protocol gehoord, maar nog nooit mee gewerkt. Vanuit MCS krijgen wij vaak vragen vanuit specifieke domeinexpertise die grenzen aan ons domein. Ik kreeg vragen zoals “Kan ik een EDE file exporteren?” en “Kunnen er meer ObjectId’s aan worden toegevoegd?”.  Allemaal vragen die ik kon meenemen in mijn testrapport.

Uiteindelijk bleken dit allemaal ‘’nice to have’’ vragen te zijn. Want na het instellen van de BACnet output op de LoRa-2-GBS gateway (wat een kwestie van één vinkje is), waren de waardes CO2, Celsius en luchtvochtigheid al beschikbaar na een scan in het netwerk, een zogenoemde Discovery, in het gebouwbeheersysteem!

PRIVA BLUE-ID

Mijn tweede en derde bezoek waren met 2 verschillende system integrators die beiden een installatie hadden met een PRIVA BLUE-ID GBS. Met mijn opgedane kennis van de eerste installatie met de METASYS GBS, verwachtte ik ook kennis te kunnen overdragen over de BACnet output zijde.

Na het opzetten en uitleggen van het LoRa gedeelte, gingen we het PRIVA systeem in. Ik had bij de vorige installatie gezien dat er een Discovery werd uitgevoerd en zo de BACnet objecten tevoorschijn kwamen in de GBS.

Wat blijkt? Priva kan geen Discovery uitvoeren. Je moet ze zelf toevoegen. Aha! Dus daar was die EDE file voor. Na het toevoegen, kwamen de waardes netjes binnen in het PRIVA systeem. Weer wat geleerd!

Waardevol bezoek

Zowel voor mij, als voor de system integrators, waren de bezoeken absoluut waardevol! Ik heb nog meer geleerd over gebouwbeheersystemen. Ook heb ik persoonlijk kunnen meemaken waar system integrators tegenaan lopen met de installatie en welke features er wenselijk zijn.

Met deze informatie kunnen wij het product nog verder optimaliseren zodat het naadloos aansluit op de wensen van onze partners.

De waarde van de LoRa-2-GBS gateways voor de system integrator zat hem voornamelijk in de kosten. LoRa is draadloos. Door gebruik te maken van de slimme gateway, scheelt dit dus aardig wat aan bekabeling. De genoemde klanten hadden per gebouw al snel 50 draadloze LoRa-sensoren aangesloten, dus dat is snel terugverdiend.

Meer weten

Ook benieuwd naar deze oplossing met jouw GBS? Ik ook! Neem gerust contact met mij op en misschien zien we elkaar bij de eerste installatie.

Heb je interesse in de testrapporten die zijn gemaakt? Neem contact met mij op en ik deel ze graag met je.