Onze mobiele 5G kit weer thuis na eerste 5G-testen

Onze mobiele 5G kit weer thuis na eerste 5G-testen | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Bas Piek

Onze mobiele 5G kit is weer terug op zijn ‘thuishonk’ in ons kantoor in Rotterdam. Afgelopen week heeft de mobiele 5G unit een aantal interessante testen ondersteund voor het Do IoT Fieldlab.

Mogelijkheden 5G onderzoeken in omgeving met elektrolyse

Het 5G onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van Robohouse. Zij zijn een partner van MCS in het Do IoT Fieldlab van de TU Delft. Robohouse wilde voor hun partner Nobian, een chemische fabriek in Rotterdam, onderzoeken wat het gedrag van een 5G-netwerk is in een omgeving waar met elektrolyse gewerkt wordt.

Krystian Pietrzyk, Application & Industry 4.0 Engineer bij Nobian, heeft de researchvraag geformuleerd voor het 5G onderzoek op locatie in de Botlek. In nauwe samenwerking met hem hebben wij een aantal testen uitgewerkt waar onze mobiele 5G kit voor ingezet werd.

Onderzoek levert verrassende resultaten op

Met de mobile unit is het Nokia 5G-netwerk opgesteld op het terrein van Nobian. Daar zijn binnen en buiten de fabrieksruimte diverse metingen gedaan om de ‘throughput’ van het netwerk te testen. Hierdoor kregen wij inzicht in de hoeveelheid gegevens die binnen een bepaalde tijd met succes van de ene plaats naar de andere wordt verplaatst via het 5G-netwerk. Voor deze onderzoeken hebben wij gebruik gemaakt van de Nokia RX20 handset en een industriële 5G router van Advantech.

De uitkomsten waren zeer verrassend. Helaas kan ik niet alle uitkomsten delen in deze blog, omdat het een specifieke onderzoeksvraag van Nobian bevat. Maar er is een onderzoeksresultaat dat ik wel kan delen. De netwerk performance bleek vele malen beter te zijn dan wij op voorhand hadden verwacht onder deze bijzondere omstandigheden en op de complexe fabriekslocatie. Het was de eerste keer dat wij een korte mobiele 5G-test in 3,5Ghz hebben uitgevoerd op locatie van de klant.

Zelf 5G mogelijkheden onderzoeken met jouw use case?

Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van 5G, dan praten we je daar graag over bij. Wil jij ook de potentie van 5G onderzoeken en heb je een mooie use case? Neem dan contact met ons op! Er zijn namelijk diverse mogelijkheden om met financiële ondersteuning jouw case te onderzoeken.

Meer informatie over het Do IoT Fieldlab vind je op hun website. Het eerste deel van de 5G roadtrip blog over het vertrek van de mobiele 5G kit naar Nobian lees je hier.