Ga mee op reis met onze 5G mobiele kit

Ga mee op reis met onze 5G mobiele kit | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Bas Piek

De afgelopen maanden is MCS achter de schermen druk bezig geweest met het ontwikkelen van een mobiele 5G kit. En nu is het eindelijk zo ver: de kit is klaar voor vertrek! De komende tijd maakt de 5G mobile unit een roadtrip door het hele land. De eerste stop is in de Rotterdamse Botlek. Een belangrijk industrieterrein in de grootste haven van Europa. Ga je mee op de 5G ontdekkingstocht?

mcs

Allereerst ga ik samen met mijn collega Pim een site survey uitvoeren in de Botlek. Op zich is het bezoeken van een site niet speciaal. Maar deze keer is het heel bijzonder omdat wij de locatie gaan bekijken voor het plaatsen van een test opstelling voor 5G.

5G mobiele kit Pim Nobian 3 MCS

Het ontstaan van de mobiele kit

Een kort intro waarom wij met een 5G mobile unit op pad zijn. MCS heeft zich ruim 2 jaar geleden aangesloten bij het Do IoT Fieldlab. Hier bouwen wij samen met TNO, de TU Delft, SURF, BTG en vele andere partijen een 5G fieldlab op het TU terrein in Delft en op de Unmanned Valley in Katwijk.

Naast deze twee vaste 5G-netwerkopstellingen hebben wij als MCS een mobile 5G unit ontwikkeld. Deze kit gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het 5G onderzoek. De mobiele setup kunnen wij vanuit het Do IoT Fieldlab inzetten op locaties die geen mogelijkheid hebben om op een van de genoemde vaste locaties te komen testen.

De kit bestaat uit een Nokia 5G NDAC-netwerk dat werkt in B43; de3500Mhz band. Naast het Nokia netwerk bevat de test unit ook een Advantech 5G SA router en enkele handsets.

Chemiebedrijf Nobian heeft de mobiele 5G primeur

Onze mobile 5G unit gaat nu op een ‘roadtrip’ door Nederland en ik ga jullie verslag doen van zijn avonturen.

De eerste plaats van bestemming is bij Nobian in het Botlekgebied in Rotterdam. Dit chemiebedrijf is gespecialiseerd in pekel omvormen naar waterstof en chloor. Pim en ik worden verwelkomd door Krystian Pietrzyk. Hij is bij Nobian werkzaam als Application & Industry 4.0 Engineer. Krystian wil graag weten wat de performance is van een 5G-netwerk in een petrochemische omgeving. Onze mobiele 5G kit gaat hem hierbij helpen.

5G mobiele kit Pim Nobian 4 MCS

Maar veiligheid gaat voor alles. Nadat Pim en ik na alle veiligheidstesten zijn goedgekeurd, maken wij een inspectieronde over het terrein. De plaats van de 5G unit wordt bepaald. In de volgende blog zullen Pim en ik onze ervaringen delen van de eerste 5G PoC bij Nobian.

Meer weten

Wil je in de tussentijd meer weten over onze deelname aan het 5G Do IoT Fieldlab? Kijk dan hier.