MCS en de activerende antenne

MCS en de activerende antenne | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Marianne de Neef

Antennes, routers, radiofrequenties, hoe realiseer je dan de meest stabiele en optimale mobiele verbinding: in de Meten = weten kennissessie kwam het allemaal aan de orde. Mijn collega’s Frank en Wim deelden hun kennis, samen met Tjeerd van Poynting antennes. Er kwam aardig wat natuurkunde en wiskunde bij kijken. En praktijkervaring.

Een datasheet biedt voldoende specificaties. Maar “een hoge gain is niet altijd beter”, hoorde ik. Was het maar zo simpel. Het hangt sterk samen met de toepassing, de omstandigheden op de locatie. Is redundancy vereist? Zijn er veel reflecties in de stedelijke omgeving? Klantspecifieke vraagstukken. Eigenlijk is dat nou juist wat ons vak zo boeiend maakt.

Vooruit, een van de conclusies is deze: een goede antenne kan een matige router optimaliseren. Andersom niet. Ideaal is een kwalitatieve router én een kwalitatieve antenne.

“Goede antennes zorgen dat de verbinding schoon is, ze richten de energie”, riep Tjeerd. Hé, dat is een tip waar ik zelf ook wel wat mee kan.

Volgende week weer een kennissessie. Ik verheug me er op.