MCS en het meeslepende MWC

MCS en het meeslepende MWC | Value Added IoT distributie | MCS

| Marc Vekemans

Eind februari ben ik samen met mijn collega Wim Masselink naar de MWC beurs van GSMA in Barcelona geweest – het episch centrum van de branche.

MCS als de autoriteit op het gebied van private netwerken en managed IoT-oplossingen (en zelf ook in bezit van een operator code) mag hier natuurlijk niet ontbreken!

Samen met strategische partners kennis maken met marktontwikkelingen

Wij waren in Barcelona op uitnodiging van Baicells en Nokia, 2 van onze strategische partners. Op het MWC hebben wij intensief kennis gemaakt met de ontwikkelingen in de markt, innovaties bekeken en onze banden aangehaald met onze leveranciers.

Wij zijn nog meer geïnspireerd geraakt van de ongekende mogelijkheden die private 5G nu en de toekomst gaat bieden. Zeker in combinatie met allerlei slimme IoT-oplossingen en diensten.

Focus op de Private 5G keten

Voordat we maandagochtend om 7 uur het vliegtuig richting Barcelona instapten, hebben wij ons uitgebreid voorbereid. Welke stands zijn een bezoek waard? En welke workshops willen wij gaan volgen?

Met de naderende komst van privaat 5G spectrum in Nederland als België, wordt onze focus de Private 5G keten. Wat zijn of worden de trends en wat kan MCS hier nog meer in gaan betekenen? Niet alleen focus op de hardware maar zeker ook op de ontwikkeling van slimme diensten en oplossingen.

Sterkere 5G business case met slimme toepassingen op private netwerk

De business case van onze bedrijf- en missiekritische private 4G en 5G-netwerken wordt alleen maar sterker wanneer over deze netwerken nog meer slimme toepassingen gaan draaien. Niet op de laatste plaats omdat wij als MCS ook op het gebied van slimme IoT-toepassingen een sterke footprint hebben. En begrijpen welke toepassingen je nog meer kunt toevoegen aan jouw private netwerk.

Techniek van morgen en overmorgen ontdekken

En dan sta je ‘s ochtends om 10.00 uur op de MWC beurs in Barcelona. Met 8 hallen vol stands van 2000 exposanten kan je deze beurs met recht groots noemen! Het hoofdthema dit jaar is ‘Velocity’. Wij gaan het meemaken hoe snel we de techniek van morgen en overmorgen in huis hebben met bijzondere aandacht voor Cloud, de 5G- versnelling, -klantverwachting, -ervaring en -businesscase.

Private 5G spectrum geeft boost aan ecosysteem

Private 5G is booming. Wij voelen nu echt dat het gebrek aan privaat 5G spectrum Nederland op een achterstand heeft gezet. In veel landen is private 5G spectrum al beschikbaar en operationeel en dat geeft een boost aan het ecosysteem.

Nederland en België gaan 5G inhaalslag maken

Wanneer eind dit jaar ook privaat spectrum in Nederland en België beschikbaar komt dan kunnen we die inhaalslag gaan maken. Niet verrassend maar goed om te zien dat onze fabrikanten Baicells en Nokia de beschikking hebben over een uitgebreid hardware en software portfolio. Zo kunnen zij en wij direct invulling geven aan deze marktvraag.

Bijzonder hoog kennisniveau aanwezig bij MCS engineers

Daarnaast rollen wij natuurlijk al jarenlang private LTE-netwerken uit. En staan er in Nederland al een aantal 5G-proefopstellingen die draaien op 5G testspectrum. Deze 2 dagen hebben wij de bevestiging gekregen dat MCS niet alleen beschikt over een toekomstgericht portfolio, maar ook dat de kennis van onze engineers over private (5G) netwerken op een bijzonder hoog niveau aanwezig is.

Deep dive in 2 dagen tijd

Wim en ik dachten ons goed voorbereid te hebben, maar in 2 dagen beursbezoek krijg je toch alleen maar het topje van de ijsberg mee. En dat voelt enigszins onbevredigend.

Daarentegen is het ongelooflijk plezierig om na de coronarestricties weer frank en vrij rond te kunnen lopen. Met iedereen 1-op-1-gesprekken te kunnen aanknopen en het ook gewoon leuk met elkaar te hebben. Hoe je het ook went of keert, uiteindelijk is business doen altijd vanuit het contact tussen mensen.

Applicaties en oplossingen zijn hot topics op beurs

Naast telecominfrastructuur en mobiele handsets, zijn de wereldwijde ecosystemen van applicaties en oplossingen hot topics. Dit zagen wij terug op het gebied van Artificial Intelligence, system integratie, security, duurzaamheid, privaat LTE en 5G en network slicing.

Veel waar we ons binnen MCS ook mee bezig houden om onze partners te kunnen faciliteren bij hun uitdagingen op het gebied van private netwerken en managed IoT.

De MWC 2023 balans opmaken

Wim en ik hebben bij 17 stands intensievere gesprekken gevoerd en bij 15 stands hebben we een korte introductie genoten. Bij Nokia hebben nog 2 sessies bijgewoond: radio leadership en performance Innovation. Onze kennis is weer aangevuld en we begrijpen nog beter waar de wereld naar toe beweegt.

De goede weg ingeslagen

Lekker ook dat je weet dat je met Nokia en Baicells voor private netwerken de juiste leveranciers aan boord hebt. En fijn om weer eens bevestigd te krijgen dat deze partijen ook voor jou klaar staan om je te helpen wanneer dit gevraagd is.

Ook is het niet ondenkbaar dat het MCS portfolio op korte termijn wordt uitgebreid met een paar interessante leveranciers. Zo kunnen wij invulling blijven geven aan de vraag van vandaag en morgen.

MEER INFORMATIE

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van 5G of LTE voor jouw organisatie? Neem dan contact met mij op. Ik kan je samen met mijn collega’s alles vertellen wat je over Private LTE/5G wilt weten en de opties met je doornemen.