MCS en het toekomstbestendige testlab

MCS en het toekomstbestendige testlab | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Wim Masselink

Sinds een paar maanden is het 5G netwerk in Nederland beschikbaar. Dat klinkt goed, maar echt spannend is het nog niet. De hoge frequenties waar 5G echt het verschil maakt ten opzichte van 4G zijn nog niet actief. In het Do IoT Fieldlab, waar MCS onderdeel van is, kunnen wij samen met de andere partners wél alvast deze toekomstbestendige 5G-technologie testen. Ik vertrok naar onze Do IoT Fieldlabpartner TNO in Den Haag om het radionetwerk in te meten. 

 Zenders en core van Private 5G-netwerk 

In een draadloos netwerk zitten twee onderdelen: zenders en de core (een server). Om een Private 5G-netwerk te realiseren, moeten de zenders een connectie maken met deze core waar de software op draait

Dit doen zij door middel van LAN-verbindingen (apparaten verbinden binnen één gebouw) of WAN-verbindingen (apparaten van verschillende locaties met elkaar verbinden). Kunnen de zenders en de core niet connecten dan maken zij geen verbinding met het Private 5G-netwerk en de toepassingen die daarop draaien. 

Testlocaties verbinden met centrale 4G/5G core 

In het Do IoT Fieldlab gaat MCS de mogelijkheden van Private 5G-netwerken in IoT en 5G applicaties onderzoeken. Dit gebeurt onder andere op twee ultramoderne testlocaties: The Green Village op de TU Delft Campus en Unmanned Valley op voormalig militair vliegkamp Valkenburg in Katwijk.  

TNO heeft een centraal opgestelde 4G/5G core opgeleverd voor dit fieldlab. MCS configureert daar de zenders op die nodig zijn om het Private 5G-netwerk uit te rollen op o.a. deze testlocaties. In het TNO lab heb ik getest of de 4G Baicells eNB zender verbonden kan worden met de 4G/5G core die in het fieldlab wordt gebruikt. Alleen zo kan er namelijk getest worden of de WAN-verbindingen IP-technisch van de testlocaties kunnen connecten met de centraal opgestelde core. 

Via de interface van de core heb ik de zender geprogrammeerd. Daarna heb ik met een 4G/5G toestel gecheckt of aangesloten apparaten verbinding hebben met het 4G/5G-netwerk. En het eindresultaat is positiefDe zenders op de twee testlocaties van het Do IoT Fieldlab kunnen nu via de WAN-verbinding connecten met de centraal opgestelde core. Missie geslaagd en door naar de volgende 5G challenge!