Welk draadloos communicatienetwerk is het meest geschikt voor de zorg?

Welk draadloos communicatienetwerk is het meest geschikt voor de zorg? | Value Added IoT distributie | MCS

| Caroline Stolk

Draadloze communicatie is cruciaal in de zorg. Waar zorgmedewerkers vroeger vooral traditionele piepers en later DECT handsets gebruikten, is tegenwoordig de smartphone dé standaard. Maar die werken alleen op de 3e generatie draadloze netwerken zoals WiFi, LTE (4G) en het toekomstige 5G. Deze netwerken bieden naast spraak ook de mogelijkheid om data te ontsluiten.

MCS

Welk draadloos netwerk is het meest geschikt voor welke oplossing? Deze blog behandelt de belangrijkste aspecten van draadloze communicatienetwerken in de zorg. Ook de voor- en nadelen van verschillende communicatietechnieken worden besproken. Deze blog is in samenwerking met Hertek geschreven. Zij zijn partner van MCS en gespecialiseerd in Private LTE-netwerken in de zorg.

Draadloos bereik & betrouwbaarheid

Het bereik van een zender in een draadloos netwerk wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid data die verstuurd wordt. Je kunt uitgaan van twee vuistregels:

  • Hoe meer data verstuurd wordt binnen een bepaalde tijd, hoe hoger de noodzakelijke frequentie moet zijn;
  • Hoe hoger de frequentie, hoe meer vermogen er nodig is om dezelfde afstand af te leggen.

Zo hebben DECT en WiFi een beperkt bereik. Hierdoor zijn bij deze netwerken soms veel aansluitpunten nodig om tot een dekkend netwerk te komen. Private LTE heeft een veel groter bereik. Deze techniek is daarom ook geschikt voor grote complexen en terreinen.

De betrouwbaarheid en stabiliteit staan voor een communicatiesysteem in de zorg op nummer één. De gezondheid van mensen kan er namelijk van afhangen. Van een zorgcommunicatiesysteem wordt doorgaans meer verwacht dan van een vergelijkbare oplossing thuis of in een bedrijfsomgeving. Aspecten als een groot bereik, goede beveiliging, kwalitatief hoogwaardige verbinding en audiokwaliteit kenmerken Private LTE. Hierdoor is deze techniek zeer geschikt om primaire zorgprocessen te ondersteunen.

Kwaliteit van de verbinding

Door het gebruik van de smartphone in de zorg, moet de audiokwaliteit van de gesprekken goed zijn. Gesprekken die wegvallen of haperen als de verbinding van de smartphone wordt overgedragen aan diverse zenders wanneer gebruikers zich verplaatsen (“handovers”), zijn ondenkbaar in deze tijd. Bij een aantal communicatiesystemen zijn deze technieken ‘by design’ geïntegreerd, zoals bij IP-DECT en (Private) LTE. Dit is goed te merken aan de hoogwaardige audiokwaliteit van telefoniegesprekken, ook bij zogenaamde ‘handovers’ tussen zenders.

Een andere belangrijke factor voor de kwaliteit van een draadloze verbinding is de storingsvrije
beschikbaarheid van de frequentieband waarover de data verstuurd wordt. Private LTE communiceert op speciaal gereserveerde frequentiebanden en ondervindt weinig storingen van andere apparaten of systemen.

IoT in de zorg

IoT heeft een grote invloed op de gezondheidzorg. Door de komst van de smartphone gebruiken zorgmedewerkers nu nog maar één toestel voor alle noodzakelijke zorgtoepassingen die behoren tot het primaire proces, zoals alarmafhandeling, videomonitoring en telefonie.

Met zorgdomotica is de apparatuur slim en reageert het via het zorgplatform zelfstandig op de toegestuurde data. Het zorgplatform stuurt een alarm naar een smartphone, bijvoorbeeld nadat een sensor een val van een patiënt registreert. Een voorbeeld van zo’n multifunctioneel zorgplatform is de Sonevo zorgdomotica-oplossing van Hertek.

Slimme IoT-toepassingen zorgen ervoor dat medewerkers sneller en efficiënter werken. Een essentieel onderdeel voor IoT is het draadloze communicatienetwerk. De verschillende toepassingen en devices zoals het zorgplatform, zorgdomotica en de smartphone moeten naadloos met elkaar kunnen communiceren over dit netwerk.

Keus voor draadloos communicatiesysteem: de afwegingen

Er zijn verschillende communicatienetwerken beschikbaar. Hierdoor zijn er wel heel wat afwegingen te maken bij de keuze van een draadloos communicatiesysteem. Bedenk dus vooraf welke toepassingen via het netwerk gaan communiceren die cruciaal zijn voor het primaire zorgproces. Probeer ook een duidelijk beeld te krijgen van de huidige IT-omgeving. De uitkomst van deze analyses zijn bepalend bij het maken van een goede keuze voor een draadloos communicatiesysteem.

Meer weten

Wil je meer weten over draadloze communicatienetwerken in de zorgsector? Vraag dan de whitepaper ‘Draadloze communicatiesystemen in de zorg’ van Hertek aan. Hierin worden veelgebruikte netwerktechnologieën in de zorgsector behandeld en vergeleken. Ook wordt dieper ingegaan op de verschillende aspecten die hierboven behandeld zijn.