MCS en de CO2 monitored classroom

MCS en de CO2 monitored classroom | Value Added IoT distributie | MCS

| Ashwin van der Waal

De tweede golf van het coronavirus is momenteel een feit. Anders dan tijdens de eerste golf, blijven scholen nu open. Zo kan het onderwijs voor leerlingen zo goed mogelijk doorgaan. Maar hoe zorgen scholen voor gezonde lucht in hun klaslokalen?

Veel scholengemeenschappen lopen rond met dit vraagstuk. Klimaat monitoring is voor hen dé oplossing om het covid-19 besmettingsrisico te verkleinen voor leerlingen en medewerkers.

Ik dook terug in de schoolbanken voor een Private LoRa netwerkmeting bij een middelbare scholengemeenschap in Nederland!

Scholen zelf verantwoordelijk voor hanteren CO2 richtlijnen

De hoeveelheid CO2 in een ruimte geeft een indicatie van hoe schoon de lucht is. In Nederland en België gelden er strenge richtlijnen voor de maximaal toegestane CO2 waardes in publieke ruimtes. Scholen zijn zelf verantwoordelijk om te voldoen aan deze eisen. Door klimaat monitoring kunnen zij o.a. temperatuur-, luchtvochtigheid- en CO2 waardes meten. Met behulp van deze data kunnen zij aantonen dat alle waardes in de scholen binnen de norm liggen. En krijgen zij antwoord op vragen als “wordt het lokaal voldoende verlucht?” en “moeten lessen gevolgd worden met de ramen open of dicht?”.

CO2 sensoren in de klaslokalen

Bij deze scholengemeenschap komen in totaal 400 multi-sensoren van Elsys te hangen. Deze sensoren meten CO2, temperatuur, luchtvochtigheid en licht. Elk lokaal is zichtbaar in een dashboard waar deze data in wordt bijgehouden en gevisualiseerd. Zo kan de scholengemeenschap eenvoudig het binnenklimaat per locatie monitoren en optimaliseren.

De sensoren worden verbonden met een Private LoRa netwerk. Hierdoor is de scholengemeenschap niet afhankelijk van een publiek netwerk. Dit netwerk gaan wij samen met onze gespecialiseerde Telecom en IoT-partner Van Delen opleveren. Zij zijn gespecialiseerd in ICT-, IoT- en telefonie-oplossingen en verbinden klanten door samen te werken met dienstaanbieders zoals MCS.

Het Private LoRa netwerk zorgt overal in de scholen voor een goede dekking. Daarnaast kunnen de sensoren op de meest energiezuinige manier berichten sturen. Hierdoor wordt de levensduur van de sensorbatterijen enorm verlengd. De data wordt verzameld en gevisualiseerd in een IoT applicatie platform. Geheel AVG proof wordt deze data een jaar lang opgeslagen voor de scholen.

Samen met Van Delen en mijn collega Bob hebben wij alle aangesloten middelbare scholen bezocht voor een Private LoRa netwerkmeting. Zo kunnen wij bepalen hoeveel LoRa Gateways er per school nodig zijn voor een goede netwerkdekking. En waar deze het beste geplaatst kunnen worden.

Leerkrachten zien in de klas wanneer er geventileerd moet worden

Dat de data-analyses tot nieuwe ideeën leiden, zien ze ook bij de scholengemeenschap. Zij zijn nu een idee aan het uitwerken om de CO2 waardes voor leraren makkelijk zichtbaar te maken in lokalen. Een lamp geeft de mate van CO2 concentratie aan in de ruimte. Is hij groen, dan zijn de waardes binnen de veilige marges. Bij oranje of rood licht weet de leerkracht dat de concentratie CO2 in de klas te hoog is. Er moet dan geventileerd worden. Deze lamp wordt geschakeld op basis van de LoRa sensor data.

Nadat de netwerkmeting met vlag en wimpel was geslaagd, zijn wij nu klaar voor het praktijkexamen. Het netwerk en de sensoren uitrollen over de scholen.