EDGE Computing & IoT: een blik op de toekomst bij de HRO Rotterdam

EDGE Computing & IoT: een blik op de toekomst bij de HRO Rotterdam | Value Added IoT distributie | MCS

| Jan van Rossum

Onlangs hadden mijn collega Timo Medvedev en ik de eer om een gastcollege te verzorgen aan de Hogeschool Rotterdam (HRO). Met een zaal vol enthousiaste studenten van de AD opleiding ICT Internet of Things, keken we naar de wonderen van EDGE computing. En hoe dit in de praktijk wordt gebruikt voor IoT-toepassingen.
mcs
De positieve energie in de zaal was bijna tastbaar en het werd ons al snel duidelijk dat de toekomst van technologie in goede handen is bij deze groep jonge innovators!

Wat is EDGE Computing?

Voor degenen die minder bekend zijn met de term: EDGE computing is een methode waarbij gegevensverwerking dichtbij de gegevensbron plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld bij een IoT-apparaat zelf, in plaats van in de cloud.
mcs
Het idee hierachter is om vertraging te verminderen, bandbreedte efficiënt te gebruiken en snelle, realtime reacties mogelijk te maken. Daarnaast bespaar je veel kosten op bandbreedte, cloudopslag en cloudprocessing.

IoT in de Praktijk

Tijdens het gastcollege hebben we een aantal praktijkvoorbeelden bekeken van hoe EDGE computing tegenwoordig wordt gebruikt in IoT-toepassingen. Van eenvoudige bewaking van temperatuurgrenzen tot geavanceerde lokale AI beeldverwerking voor het tellen van mensen.

Technologie op een verantwoorde manier inzetten

De studenten reageerden ontzettend positief op deze voorbeelden. Wat Timo en mij vooral opviel was hun vermogen om verder te denken dan de huidige toepassingen. Vragen over privacy, beveiliging en de ethische implicaties van autonome besluitvorming toonden aan dat zij niet alleen geïnteresseerd zijn in wat technologie kán doen, maar ook in hoe het op een verantwoorde manier kan worden ingezet.

Toekomstgericht denken

Wat ons het meest trof aan de dag was de toekomstgerichte blik van de studenten. In hun vragen en discussies keken ze vooruit naar de potentie van EDGE computing in combinatie met IoT.
mcs
Hoe kunnen we bijvoorbeeld de gezondheidszorg transformeren door gebruik te maken van real-time patiëntbewaking? Of hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen door slimmere, efficiëntere logistieke processen?

Geïnspireerd door de volgende generatie technologen

Het gastcollege aan de HRO Rotterdam was niet alleen een kans om kennis te delen, maar ook om geïnspireerd te raken door de volgende generatie technologen. Met zoveel enthousiasme, positieve energie en een duidelijke honger naar kennis, ben ik ervan overtuigd dat de toekomst van EDGE computing en IoT in zeer capabele handen is.
mcs
Ik kijk al uit naar de volgende kans om met deze inspirerende groep samen te komen en verder te verkennen hoe technologie onze wereld kan transformeren op manieren die we ons nu nog nauwelijks kunnen voorstellen.

Meer weten

Wil jij ook meer weten over AI op de edge? In onze Edge AI whitepaper ontdek je hoe de architectuur van ‘Edge AI’ eruit ziet en gaan wij dieper in op de vele voordelen. Daarnaast leer je meer over toepassingen en het proces om nieuwe ‘Edge AI’ innovaties te creëren die onmiddellijke waarde opleveren voor jouw bedrijf.  

VRAAG DE WHITEPAPER AAN