5G inspectierobots in gevaarlijke omgevingen

5G inspectierobots in gevaarlijke omgevingen | Value Added IoT distributie | MCS

ExRobotics is de wereldwijde marktleider in autonome inspectierobots in explosiegevaarlijke omgevingen. Zij willen hun huidige robots doorontwikkelen met 5G-technologie.

In dit project gaat ExRobotics met behulp van Do IoT Fieldlab’s 5G-faciliteiten een ontwerp en eerste prototype 5G-enabled inspectierobot ontwikkelen. Daarnaast wordt de strengste veiligheidscertificering (ATEX)  voorbereid. MCS is partner in dit project samen met TNO en FMI ImProvia Group.

Autonome robots in explosieve en toxische omgevingen

De robots van het Delftse bedrijf ExRobotics worden voornamelijk ingezet in de petrochemische industrie. Dit onderzoek richt zich op het doorontwikkelen van een robot die inzetbaar is in explosieve en toxische omgevingen.

Denk hierbij aan omstandigheden met potentiële vluchtige stoffen, zoals bij de productie van brandstof of chemicaliën. De kennis en ervaring uit dit onderzoek kan in de toekomst dienen voor het ontwikkelen van andere robots in de maakindustrie.

ExRobotics 5G use case met MCS in het Do IoT Fieldlab

Voldoen aan de strengste veiligheidseisen met 5G

Het doel van het project is om – voor het eerst ter wereld – een robot-behuizing met een 5G-modem te ontwerpen, bouwen en gereed te maken voor certificering.

Voor dit veiligheidscertificaat ligt de ambitie hoog, namelijk om te voldoen aan de strengste eisen voor toepassing in extreme omgevingen: ATEX (Europa), IECEx (Internationaal) en CSA (Noord America).

Oplossing bestand tegen extreme omstandigheden

Het onderzoek richt zich op het beantwoorden van twee vragen:

  • Welke technische oplossingen zijn bestand tegen deze extreme omstandigheden?
  • Zijn deze oplossingen in de geldende veiligheidsnormen te certificeren, zodat ze daadwerkelijk mogen worden ingezet?

Zelfstandig navigeren en metingen uitvoeren

De robots van ExRobotics zijn in staat om zelfstandig te navigeren en kunnen veel verschillende metingen verrichten met behulp van sensoren. Ze bieden experts de mogelijkheid om op aftand mee te kijken.

Dergelijke robots worden ingezet om het productieproces veiliger, efficiënter en volcontinu te maken.

4G niet toereikend voor strenge veiligheidseisen

De technische eigenschappen van 4G zijn niet toereikend voor het snel verwerken van de grote hoeveelheid data en vanwege de strenge veiligheidseisen.

Het testen met de 5G-faciliteiten van Do IoT Fieldlab biedt de mogelijkheid om een solide basis te leggen voor communicatie tussen robot, dataprocessing omgeving en controlekamer.

Dit project wordt dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het SMITZH programma (Smart Manufacturing Industriële toepassing in Zuid-Holland.

Eerder schreven wij al een blog uit onze 5G roadtrip serie over dit project. Bekijk de video over de ervaringen van ExRobotics met het experimenteren met 5G