MCS en de 5G robots voor explosieveiligheid

MCS en de 5G robots voor explosieveiligheid | Value Added IoT distributie | MCS

| Bas Piek

Mijn collega Pim en ik waren deze maand bij de TU Delft te gast bij ‘The Green Village’. Het doel van ons bezoek was de aftrap van een SMITZH project dat wij met het Do IoT Fieldlab gaan uitvoeren.

Een heel bijzonder project zelfs! Want hoe gaan 5G robots helpen bij het onderzoeken van (explosie)gevaarlijke situaties in die olie- en gasindustrie?

Autonome robot van ExRobotics spoort gaslekken op

Het project dat wij samen met het Do IoT Fieldlab gaan uitrollen, is het onderzoek van ExRobotics. Hun robot wordt ingezet in de olie- en gasindustrie. Hij ondersteunt operators bij het onderzoeken van potentieel gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld het lekken van vluchtige gassen zoals methaan.

Door de krachtige computer met Artificial Intelligence die de robot aan boord heeft, opereert hij volledig autonoom. Zo is hij zich bewust van zijn omgeving. Bovendien kan de robot zelfstandig door een complexe ruimte navigeren. Daarbij kan hij zelf obstakels detecteren en ontwijken. De robots worden voornamelijk ingezet op onbemande (industriële) locaties.

MCS ExRobotics Do IoT Fieldlab 5G

Onder de bezielende leiding van ExRobotics CEO Iwan de Waard gaan wij hun zelfstandig opererende robot nu 5G-ready maken.

ExRobotics mooi voorbeeld van Nederlandse innovatie

ExRobotics is een mooi voorbeeld van Nederlandse innovatie op het gebied van robotica. Iwan en zijn compagnons zijn al een flink aantal jaar actief bij diverse grote olie- en gasbedrijven over de hele wereld. Hun robots maken op dit moment gebruik van 4G-technologie.

Het doel van dit project, waar SMITZH subsidie voor heeft verleend, is om te onderzoeken wat 5G voor deze robotica-oplossing kan betekenen. Daarnaast kijken we ook op welke wijze deze oplossing wereldwijd ingezet zou kunnen worden.

De robot is ATEX gecertificeerd. Dit houdt in dat de robot voldoet aan de Europese richtlijnen voor explosieveiligheid en dus mag worden ingezet bij gas- en stofontploffingsgevaar. Maar deze certificering maakt de totale oplossing wel extra uitdagend.

Testen op 5G-netwerk van Do IoT Fieldlab

De komende maanden zullen wij op het terrein van The Green Village (op de TU Delft Campus) diverse testen gaan uitvoeren op het 5G-netwerk van Do IoT Fieldlab. Ik kijk er erg naar uit om samen met ExRobotics, TUDelft, SURF en TNO deze onderzoeken en testen te gaan begeleiden.

Vanuit MCS zullen wij de connectiviteit verzorgen. Daarnaast gaan wij samen met TNO de mogelijkheden voor een schaalbare toepassing voor ExRobotics onderzoeken en in kaart brengen.

Wij streven ernaar een eerste live actie van de robot op 5G te demonstreren tijdens Sprint Robotics World Conference. Dit evenement wordt dit jaar op 27 en 28 september gehouden in de RAI in Amsterdam.

Meer informatie

Wil je meer informatie over dit project van het Do IoT Fieldlab? Hier lees je meer over ExRobotics en hun doel om de robots 5G-ready te maken.

Zelf aan de slag met 5G? Wij hebben een 5G mobiele kit ontwikkeld. Samen met jou kijken we graag naar de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.