MCS en The Ocean Cleanup

MCS en The Ocean Cleanup | Value Added IoT distributie | MCS

The Ocean Cleanup, je hebt er ongetwijfeld van gehoord: een project om plastic afval, de zogenaamde Plastic Soup, op te ruimen uit de oceanen. De drijvende installatie van 600 meter lengte is een staaltje complexe techniek waar MCS samen met haar partners een deel aan heeft mogen bijdragen.

Na jaren voorbereiding is het eerste systeem, met de toepasselijke naam System 001, in september uitgerold in de Grote Oceaan tussen San Francisco en Hawaii.

The Ocean Cleanup bij Inspirience Award 2018

MCS heeft met dit project de Inspirience Award 2018 gewonnen in de categorie beste IoT project.

The Things Conference 2019

N.a.v. de award werd onze voormalig CCO Jasper den Hartog uitgenodigd als spreker tijdens The Things Conference, 1 februari 2019 in Amsterdam. Hij besprak de techniek, hoe LoRaWAN kan bijdragen aan het opruimen van de plastic soup.

De klantvraag

The Ocean Cleanup wilde graag alarmeringen ontvangen zodra hun kostbare systeem zou beschadigen. Tevens wilde ze graag data verzamelen over de effecten van golven op de constructie. Hun vraag was om een 50-tal sensoren te leveren en te koppelen middels een draadloos netwerk en daarbij zo min mogelijk stroom verbruiken. Het systeem bestaat uit 50 compartimenten. Deze compartimenten moesten los van elkaar, modulair te gebruiken zijn. De sensoren moeten alarmeren op het moment dat er gevaar dreigt dat het systeem lek is of teveel vervormd.

The-Ocean-Cleanup-infographic-MCS

De winst voor de klant

The Ocean Cleanup kan nu dankzij draadloze sensoren op alle 50 compartimenten alarmen ontvangen over mogelijke lekkages en vervormingen. Zo kan het effect van de golven op de 600 meter lange constructie tijdens een zware storm live doorgestuurd worden.

Doordat elk compartiment voorzien is van een watersensor kan een lek onmiddellijk gedetecteerd worden. Daarnaast kunnen ook vervormingen aan de structuur gemeten worden via een strain gauge sensor.

Om het systeem redundant dekkend te krijgen adviseerde MCS gebruik te maken van een private LoRa netwerk met 2 zenders.

Samenwerking

Het probleem is opgelost met eigen ontwikkelde hard- en software. Tevens wordt er gebruik gemaakt van een LoRa-netwerk dat gemaakt is met de gateways en netwerksoftware van Kerlink. T.b.v. de sensoren is gebruik gemaakt van de ITalks hardware welke we samen met 1M2M hebben ontwikkeld en die net als Kerlink exclusief door MCS wordt gedistribueerd. Onze directe commerciële partner in dit traject is Seatools, technology for subsea solutions.

Direct inzage, snel handelen, efficiënt inrichten

The Ocean Cleanup kan met onze oplossing altijd en direct inzicht krijgen hoe het systeem functioneert en of het nog intact is. Zo kunnen reparaties snel en efficiënt uitgevoerd worden. Tevens wordt data verzameld om het design van het gehele concept te kunnen verbeteren. Zo kan System 001 langer operationeel zijn en hebben we wellicht minder van dergelijke systemen nodig om onze oceanen op te ruimen.

Daar doe je het voor

Het is voor iedereen gaaf om aan deze verbetering van de aarde bij te kunnen dragen. Zeker als het ook nog eens je werk is. Wij merkten bij alle betrokkenen een intrinsieke motivatie om het project te laten slagen.

Een IoT case waarbij alle belangrijke aspecten kloppen: innovatief, verzamelen van data, valide businesscase en efficiëntere manier van werken. Succesvolle IoT vinden we een som van de samenwerkende partijen. We geloven niet in ‘bij ons koop je de totale IoT-keten’. Zoals Johan Cruijff al zei: “Alleen kun je niks, je moet het samen doen.”

Wij zijn heel enthousiast over dit project. Jij ook? Online vind je een video over de achtergrond en techniek van The Ocean Cleanup en de ontwikkelingen van hun System 001. Ook over de learnings en upgrade van System 001/B in de zomer van 2019.