MCS 20 jaar

MCS 20 jaar | Pushing the limits of communication technology | MCS

| John van Nijnatten

MCS 20 jaar – Pushing the limits of communication technology

Zondag 2 april bestond MCS 20 jaar. Een prestatie waar we trots op zijn.
Al 20 jaar lang zoekt MCS de limieten op van de nieuwste communicatie technieken. Dat doen we niet alleen. Samen met onze gedreven medewerkers en een aantal ‘vaste’ fabrikanten zijn we continue bezig onze klanten te faciliteren met slimme oplossingen waar ze wat aan hebben. We doen het voor én met u.
Maar hoe is dit nu zo gegroeid?

De oprichting

In februari 1997 waren er een aantal gebeurtenissen die aan de geboorte stonden van MCS. Skiën was er één van. Vijf dagen prachtige pistes, mooie sneeuw en lekker weer, maar helaas op de laatste dag, tijdens de laatste afdaling….

Met een gebroken enkel werd de terugtocht naar Nederland ingezet. Zes weken lang met het beentje omhoog om te herstellen. Tja, dan heb je tijd om eens na te denken over een lang gekoesterde wens, namelijk een eigen bedrijf beginnen.
En ook bij Martin, de tweede mede-oprichter,  was een onfortuinlijke gebeurtenis de oorzaak ervan om eens verder na te denken. Zijn toenmalige werkgever werd overgenomen door Amerikanen. Een déjà vu, dat had hij allemaal eerder meegemaakt en stemde hem niet vrolijk. Dan beter iets voor jezelf beginnen in plaats van de speelbal te zijn van een ander.
John en Martin staken de koppen bij elkaar en een idee was snel geboren. Vol goede moed vonden we een product wat nog niet op de markt was in Nederland. Het ging om een zogenaamde GSM-Gateway. De Gateway kon gekoppeld worden aan telefooncentrales om goedkoper mobiel te bellen; de Gateway kon ook gekoppeld worden aan alarmcentrale om een back-up te creëren als vaste lijnen uitvielen. Nieuwe verfrissende concepten, die er nog niet waren in de BeNeLux.
Het business plan was snel gemaakt, de KvK inschrijving werd geregeld en zo begon de zoektocht naar de eerste klanten. Het kantoor was voorlopig de huiskamer op drie hoog in respectievelijk Vlaardingen en Amsterdam.

Het duurde even, maar ergens in juni werd de eerste bestelling genoteerd. Reseller Nemesys – nog steeds MCS klant in 2017 – geloofde in het concept en ging ermee aan de slag. Maar snel ging het nog niet. Zonder inkomsten is het lastig overleven dus er werden bijbaantjes gezocht. Afrikaanse beelden uitpakken en appels verkopen op de markt, zetten je dan toch weer met twee beentjes op de grond, maar zorgden er wel voor dat we de beginjaren doorkwamen.
Gelukkig besloot Liberfone (voorloper van Vodafone), begin 1998 met ons in zee te gaan. Daarna ging het snel in Nederland. Liberfone stopte weliswaar na een aantal maanden met het product (teveel kannibalisatie besloot de directie), maar dat wist KPN toen nog niet. En die wilde de concurrentie met Liberfone niet verliezen. Het hek was van de dam, vele Business Partners volgden en met een groot aantal doen we vandaag de dag nog steeds zaken.

MCS België ziet het licht

Ook in België kregen we voet aan de grond. Lastig nog in die tijd, want er was destijds nog strenge regelgeving op het gebied van telecom-producten. Het product moest goedgekeurd worden en dat kostte een behoorlijke som geld, die we eigenlijk nog niet hadden. Maar de keuring kwam er, mede door goede samenwerking ter plaatse met de keuringsinstantie; het is in elk geval handig als je zelf aanwezig bent bij de keuring om de uitslag positief te beïnvloeden!
Een goedgekeurd product opende de deuren in België en grote namen als Siemens, Panasonic, Tenovis, Nextel, Sonal etc. werden snel tot onze klantenkring gerekend.
In 2004 besloten we daarom om een eigen kantoor in België te openen. Eerst in Brussel, tegenwoordig gevestigd in Vilvoorde.

Innovatie hoog in het vaandel

Dat gaat goed zo, dachten we, maar één product en één concept is wel een beetje weinig om door te groeien.
Al snel bood zich een oplossing aan. De GSM Gateway bevatte een zogenaamde mobiele engine. En daarmee kon je ook data versturen. En het versturen van data over mobiele netwerken was nog onontgonnen gebied. We gingen ons concentreren op het versturen van data van en naar machines en apparaten. De eerste field test was een schepenteller op de Maas. Het lukte om de tellerstanden op afstand te verzamelen. We pionierden hierna volop met prachtige toepassingen om machines en apparaten remote te kunnen benaderen, monitoren en te beheren. Verkeerssystemen, alarmeringsoplossingen, energie monitoring, vuilnisbakken bewaken, treinen monitoren en nog veel meer slimme toepassingen – we hebben er volop aan meegewerkt om het mogelijk te maken. Het is bekend geworden onder de naam machine-to-machine.

Ondertussen is de naam Internet of Things in zwang gekomen en vanzelfsprekend passen we ons als bedrijf aan om op deze nieuwe Internet-golf mee te gaan. Niet alleen technologisch, maar dit jaar hebben we ook een nieuw jasje gekregen met een vernieuwd logo en een vernieuwde website inclusief webshop.

Zelf oplossingen ontwikkelen

Innovatie is het hart van MKB-bedrijven wordt vaak gezegd. Bij ons heeft innovatie altijd een speciaal plaatsje gehad, het behoort zelfs tot het MCS DNA.
Als distributeur ben je enigszins beperkt tot wat de fabrikant je aanbiedt. Uniek is dan ook dat MCS in de loop van de jaren vele producten en oplossingen zelf heeft laten ontwikkelen. Vaak als gevolg van een klantvraag, soms omdat we vonden dat we met een bepaalde oplossing in een behoefte konden voorzien. Onze langdurige samenwerking met productiehuizen in Europa stelt ons steeds vaker in staat om adequaat op nieuwe marktontwikkelingen in te spelen. Er zijn vele  succesvolle en vaak ook door Awards onderscheiden oplossingen door ons in de markt gezet, zoals bijvoorbeeld de succesvolle AS55x GSM Gateway reeks, de DB65 alarmmelders, SmartCluster VPN, ITalks (Private) LoRa-oplossingen en MCS Private GSM/LTE-toepassingen.

Unieke groei naar technologie-specialist

MCS heeft ondertussen een unieke positie. Door haar rol als distributeur van toonaangevende fabrikanten, de eigen ontwikkelde oplossingen en de  aanwezige specialistische technische kennis van onze support engineers zijn we gegroeid naar een technologie-specialist op het gebied van Industriële Internet of Things en Private mobile oplossingen. En dat wordt opgemerkt door de markt. Steeds vaker worden onze experts gevraagd voor lezingen en verzorgen ze voorlichting en educatie over het vakgebied waarin geacteerd wordt.

Wat gebleven is, is dat we dit altijd in dienst hebben gedaan van onze Business Partners. Al 20 jaar lang. En voor dat vertrouwen danken we u hartelijk!

John van Nijnatten
Mede-oprichter MCS

p.s. Op 14 september nodigen we u van harte uit om ons 20-jarig bestaan te vieren. We nemen u  mee tijdens het ‘Upgrade 20.17’ evenement in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. We zullen u verrassen met innovaties en een inspirerend programma. En uiteraard een hapje en drankje om te toosten op de volgende 20 jaar. Mis het evenement niet!