Trapmachine

Trapmachine | Value Added IoT distributie | MCS

| Frank Olsthoorn

Een paar weken terug vergeleek Wilfried de Jong bij Humberto aan tafel Tom Dumoulin met een machine. Het beeld van de camera achter hem bracht niet een fiets met een renner, maar een machine in beeld, eentje zonder hoofd. Een trapmachine.

Inspiratie voor mijn eerste MCS blog had ik. Buiten het feit dat ik fan ben van Wilfried en van fietsen, maak ik graag vergelijkingen tussen sport en privé, tussen sport en werk. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in het menselijk handelen, ook in combinatie met techniek.

Tom de trapmachine doet mij denken aan de wondere wereld van MCS. Nu noemen we deze doorgaans IoT of Internet of Things. De ‘oude’ benaming vond ik echter mooier: M2M of voluit Machine to Machine. Prachtig! Man to Machine had nog mooier geweest. MCS had vroeger ook een mooie slogan: Alles mobiel, mens en machine. Nu is het ‘pushing the limits of communication technology’. Ik denk dat Tom ook fan is van MCS.

Waarom ik de oude slogan mooier vind? Niet ‘the machine’ maar juist ‘the man’, de menselijke factor, is vandaag de dag in mijn optiek dé bepalende factor voor het doen slagen van een ritwinst of van slimme innovatieve toepassingen. De wereld om ons heen lijkt steeds meer automatisch bepaald te worden door mooie nieuwe technologieën, big data, ‘artificial intelligence’ (AI) en algoritmes. Zelf lerende, zelf sturende en automatisch probleemoplossende machines zullen meer en meer hun intrede doen in onze samenleving. Een niet te stoppen trend.

Waanzinnig boeiend natuurlijk deze ontwikkelingen. Het biedt ons een schat aan nieuwe kansen (ook bedreigingen). In de ruim drie jaar dat ik bij MCS werk, zijn al zoveel nieuwe ontwikkelingen voorbij gekomen: Een 06 nummer wordt een IP-adres, AT commando’s worden Internetprotocollen, modems worden routers, 2G wordt 3G en steeds meer 4G, Sims worden kleiner en net de andere modules soldeerbaar op de printplaat, vaste sensoren worden draadloos en communiceren op een batterijtje jarenlang via LoRa, Sigfox of over een paar jaar over NB-IoT, de ‘kleine’ 4G/LTE variant. Ik kan nog wel even doorgaan en de innovaties in de techniek zullen elkaar blijven opvolgen.

De meest kritische succesfactor bij innovaties is de mens.

Techniek, hoe onderscheidend ook, doet niets uit zichzelf. Uiteindelijk is het altijd de mens die iets heeft bedacht, ontwikkeld, software heeft geschreven, algoritmes heeft bepaald, settings en configuraties ingesteld, heeft besloten wanneer welk alarm verstuurd moet worden en naar wie, hoe de markt wordt benaderd en welke klanten.

Een trouwe klant van ons, actief in gebouw- en waterbeheer, heeft de MCS Modem Emulator in gebruik. Deze nieuwe oplossing voor remote beheer zet traditionele modem-communicatie (via GSM-data/CSD) van oude apparatuur veilig over naar toekomstvast Internet (IP). Ondanks deze mooie slimme technische oplossing vertelde hij dat de mens in de dagelijkse praktijk soms zelf bepaalt of hij zijn alarmbericht van zijn smartphone verwijdert. Gewoon omdat het in zijn weekenddienst even niet uitkomt. Daar gaat je slimme technische toepassing.

Uiteindelijk is de mens eindverantwoordelijk voor het doen slagen of falen van een toepassing, het optimaal uitvoeren van service of introductie van een nieuwe dienst. Waar prijsniveaus van onder meer hardware en verbindingen meer en meer zullen nivelleren, wordt de menselijke factor meer en meer onderscheidend. Goed werkgeverschap en de juiste mensen aan boord halen en houden, kennis en betrokkenheid in omgang met klanten, leveranciers en partners worden alleen maar belangrijker wanneer bedrijven zich meer zullen laten leiden door cijfers, waarden en (alternatieve?) feiten.

Gelukkig laten tal van succesvolle ondernemers, zoals bijvoorbeeld Elon Musk en Richard Branson, zien dat behalve de waarde van big data en algoritmen het vooral ook het ouderwetse gezonde ondernemers-verstand is dat mede bepaalt of je strategie, business model of toepassing slaagt. Ook in onze boeiende en snel veranderende wereld van (Industrial) IoT.

1 juli 2017, LTE doet zijn intrede in Frankrijk.

Ik bedoel natuurlijk Le Tour Entre la France. Het circus van ‘Men et Machines’ toert weer 3 weken door Frankrijk. Ik kijk er naar uit. Naar de live big data en camerabeelden van de trapmachines tijdens hun inspanningen. De Techniek wacht op niemand, dus op de pedalen en aan de slag!