Lucht

Lucht | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Monika Verboon

Sinds het prille begin van MCS in 1997 hebben we ervoor gekozen om ‘dingen te doen die we waar kunnen maken’. In het begin werd er vaak fronsend gekeken naar innoverende oplossingen die we als MCS introduceerden. Doordat we alles zelf van tevoren 99,9% hadden doorgetest, werden vele innovaties snel omarmd en als ‘proven technology’ beschouwd.

Het IT / software – component is in al die jaren steeds belangrijker geworden en daarmee wordt de gehele oplossing ook iets minder ‘grijpbaar’. De term ‘vapourware’ is niet voor niets ooit ontstaan…

Dat deze term ook van toepassing is op hardware, hebben we van dichtbij mogen meemaken met de introductie van Low Power Wide Area Networks (LPWAN). Eén van deze 868Mhz technologieën gaan het natuurlijk helemaal worden, de grote vraag is nog even welke het wordt; Sigfox, LoRa, of wellicht een andere standaard zoals LTE-M. Als MCS volgen we ze allemaal!

Voorlopig zetten we momenteel vol in op LoRa. Met ons LoRa-partnerprogramma ‘Sensoring Success’ vragen we de deelnemers om met ons mee te denken welke toepassingen er in hun markt van deze nieuwe technologie kunnen profiteren. De snelheid van omarming is verbazingwekkend. van parkeerplaatsbeheer tot het monitoren van draaiuren van een broodsnijmachine. Alles lijkt te kunnen. Eén van de behoeften die vaak terugkomt, is het meten van CO2 waardes. Hierdoor kan de luchtkwaliteit in kantooromgevingen veel beter gewaarborgd worden. Als je dan gaat zoeken naar oplossingen, dan blijkt ook hierbij in de praktijk dat het aantal echte oplossingen zeer beperkt is… er wordt veel lucht verkocht!.

Dat we dat als MCS anders willen doen, is helder. Vandaar ook de introductie van ons eigen ITalks ‘approved’ logo. Werkende & beschikbare hard- en software! Waarbij we overigens van software zelf altijd al beweren dat deze nooit bug-vrij is. Zie het maar als ‘brutal honesty’: ja, er zullen nieuwe versies nodig zijn.

Dat we een ITalks LoRa CO2-sensor zullen hebben & uiteindelijk lucht gaan meten is een super aanvulling. Zou mooi zijn als we dat ook bij fabrikanten en concullega’s zouden kunnen!

Martin Wildeboer

RTFM 1, jaargang 2