Het water komt: kansen voor slim waterbeheer

Het water komt: kansen voor slim waterbeheer | Value Added IoT distributie | MCS

| Frank Olsthoorn

Vorige week (19-21 maart) vond de Aqua Nederland beurs weer plaats in Gorinchem. Een goed bezocht evenement waar oplossingen op het gebied van waterbeheer en -technologie centraal staan.

MCS heeft veel partners die actief zijn in o.a. afvalwater, drinkwater, proceswater voor industrie, waterschappen en gemeenten. Daarom mochten wij niet ontbreken op deze beurs!

In deze blog breng ik jou op de hoogte van de inzichten die ik tijdens mijn bezoek heb opgedaan. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en uitdagingen in de watersector? En hoe maken zij de digitaliseringsslag?

Klimaatverandering & digitalisering centrale thema’s

Klimaatverandering was een belangrijk thema tijdens de beurs. Tijdens diverse presentaties werden de laatste inzichten hierover gedeeld. En werd er gekeken naar de impact op waterbeheer, asset (installaties) management en stedelijk water- en rioolbeheer.

Maar digitalisering stond ook centraal bij onze partners op de beurs. Veel aandacht was er onder meer voor besturingen (PLC’s) voor pompen en gemalen, sensoren voor waterkwaliteit en alarmering en storingenbeheer. Of beter nog: om storingen te voorkomen.

Monitoren en beheren met betrouwbare communicatie

Betrouwbare communicatie is essentieel voor succesvolle watertoepassingen. Zeker aangezien er veel zaken op afstand worden bestuurd, beheerd en gemonitord. Soms wordt dit ingeregeld via vaste glasvezelverbindingen, bij bijvoorbeeld grote vaste zuiveringsinstallaties of hoofdgemaalposten.

Voor de talloze kleinere pompinstallaties bij gemeenten en waterschappen wordt vaak met mobiele verbindingen gewerkt. Denk aan een meet-en regelkast (binnen/buiten) met daarin o.a. een mobiel modem/router in combinatie met een vandaalbestendige puck antenne.

Vertrouwen op expertise en support

Sommige partners zetten hiervoor zelfontwikkelde dataloggers of I/O modules in die ook voorzien zijn een mobiele module. Vaak wordt gebruik gemaakt van externe modems. Of beter gezegd: routers die via een beveiligde VPN-verbinding de installaties in het veld verbindt met de monitoringssoftware aan de andere kant.

Voor dit laatste bedrijfskritische onderdeel, de communicatie tussen het veld en de centrale kant, vertrouwen veel partners op de expertise en technische support van MCS.

Mobiel 4G voor droge voeten

Een grote schok tijdens de beurs was dat in de waterwereld mensen denken dat er nog wel de nodige 2G verbonden locaties in het veld staan. Dit terwijl veel waterschappen en gemeentes nú in actie moeten komen om goed voorbereid te zijn op de uitfasering van 2G/3G later dit jaar.

Eerder schreef ik al een blog over deze 2G/3G sunset in 2024. Hierin vertelde ik meer over de noodzakelijke inventarisatie en acties om bestaande 2G-verbindingen te gaan migreren naar 4G.

Waterwereld en 4G: een ideale combinatie

4G-verbindingen zijn met name geschikt voor realtime kritische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan (remote) beheer en besturen van installaties die het waterpeil in onze steden, rivieren en polders op orde houden. Hiervoor biedt 4G meer dan voldoende capaciteit en snelheid voor de dataoverdracht.

Maar hoe zit het dan met 5G hoor ik je zeggen? Goede vraag! 5G komt net op gang en zal met de jaren de rol van 4G wel gaan overnemen. Maar geen zorgen, wij verwachten dat dat zeker nog 10 jaar gaat duren. 4G blijft dus nog heel lang een geschikte technologie voor o.a. watertoepassingen.

De opmars van NB-IoT in de watersector

Wat mij op de Aqua Nederland beurs ook duidelijk werd, is dat er meer toepassingen komen die via NB-IoT communiceren. Dit geldt vooral voor sensoren die bijvoorbeeld de waterkwaliteit meten in rioolputten. Deze putten liggen kort onder de grond en onder de bekende straatputdeksels, en moeten hun data af en toe naar buiten sturen.

NB-IoT kun je zien als een hele kleine en zeer energiezuinige 4G-verbinding die prima een niveaumeting, storingscontact, watertemperatuur of andere waterkwaliteitswaarde kan doorsturen.

Deze technologie is te vergelijken met LoRa, de andere vaak gebruikte LPWAN (low power) sensortechniek. Naast een landelijk publiek (KPN) LoRa-netwerk, wordt LPWAN vooral gebruikt in lokale privé netwerkomgevingen. Een voorbeeld hiervan is het Private LoRa-netwerk van MCS.

Publiek NB-IoT heeft soms de voorkeur boven publiek LoRa

Ervaringen van onze partners leren dat publiek NB-IoT (o.a. aangeboden door Odido en Vodafone) betere doordringbaarheid van het signaal geeft dan (publiek) LoRa op vergelijkbare plekken.

Ook de mogelijkheid van realtime tweerichting verkeer qua communicatie is een voordeel van NB-IoT. Daarom zijn veel sensortoepassingen voorzien van NB-IoT modules of externe NB-IoT modems.

Wereld Waterdag tijdens de Aqua beurs

Nederland Waterland: in Nederland zijn wij opgegroeid met de uitdagingen en mogelijkheden van water. Maar ook wij hebben steeds meer te maken met zowel overstromingen als droogte. Daarom werd tijdens de Aqua Nederland beurs, naast alle commerciële oplossingen, ook aandacht besteed aan de jaarlijkse ‘Wereld Water Dag’.

Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om wereldwijde waterproblematiek bij een groot publiek kenbaar te maken. Van het voorbereid zijn op rampen tot het delen van kennis op regionaal niveau. Alles wordt in werking gesteld om water gerelateerde rampen te voorkomen en mensen wereldwijd toegang te geven tot schoon en veilig water.

Meer informatie

Zelf aan de slag met 4G of Managed IoT? Neem contact met ons op! Aan de hand van jouw wensen kijken wij samen naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.