De ultieme gids voor een goede voorbereiding op de uitfasering van 2G/3G

De ultieme gids voor een goede voorbereiding op de uitfasering van 2G/3G | Value Added IoT distributie | MCS

| Frank Olsthoorn

De uitfasering van 2G en 3G lijkt wellicht nog een ver-van-je-bedshow. Maar de harde werkelijkheid is dat het 3G-signaal dit jaar definitief uitgezet wordt in Nederland en België. En vanaf 2025 verdwijnt ook het 2G-signaal.

In deze blog vertel ik je wat je moet doen om te voorkomen dat jij straks geen verbinding meer hebt. Wat zijn de beste vervangers voor jouw 2G/3G routers? Welke checkvragen moet je stellen bij de vervanging? En hoe helpt een goed vervangingsplan jou met een soepele overgang?

De grote 2G/3G uitfasering: het doemscenario

Help! Ik heb geen verbinding meer! Nee, dit is niet een dramatische oproep van een yoga leraar die de connectie met zijn groep mist. Maar misschien wel van een service engineer binnenkort. Als hij op afstand merkt dat zijn installatie ineens geen informatie of data meer doorstuurt van de prestaties of mogelijke storingen.

Wat nu? De service engineer kan er op afstand niet meer bij. Weg monitoring. Weg de normaal gesproken zo uitmuntende pro-actieve dienstverlening. Oh jee, straks gaat de (eind)klant al boos opbellen omdat zijn mensen er last van hebben. Misschien krijgt hij er zelfs wel een boete voor.

Het risico op ‘geen verbinding’ na uitfasering 2G/3G

Het 2G-netwerk nadert zijn einde en wordt dit jaar, uiterlijk volgend jaar, uitgefaseerd in Nederland en België. 3G was al eerder gestopt. Hierover hebben wij recent in onze 2024 trendblog al eerder over geschreven.

Komt bovenstaande situatie met de service engineer bij jou niet voor? Dan heb je waarschijnlijk alles goed geregeld en inmiddels de noodzakelijke communicatie-onderdelen vervangen. Je kunt naar je klanten aantonen dat jouw (en dus ook zijn) dienstverlening robuust en ‘future-proof’ is ingeregeld. Mooi!

Maar je zult verstelt staan bij hoeveel locaties, installaties, bedrijven en eindgebruikers dit risico op ‘geen verbinding’ speelt. Dit hebben wij eerder gezien bij de start van de uitfasering van 3G (UMTS) een paar jaar geleden.

Veel klanten dachten toen dat het modem of de router vervangen van 3G naar 4G niet nodig was. Het apparaat (bijvoorbeeld een PLC-besturing of gebouw-, pomp- of gemaalcontroller) zou wel prima op 2G kunnen terugvallen om zo de verbinding te behouden.

Beschikbare bandbreedte 2G niet voldoende

In veel gevallen ging dit inderdaad goed. Maar in veel gevallen ook niet. De beschikbare bandbreedte op 2G (GPRS of EDGE) bleek toch niet voldoende voor het desbetreffende apparaat. De slimme service engineer had ooit het modem vast ingesteld op 3G, omdat dat een stabielere verbinding gaf. Heel vaak een prima instelling.

Vast instellen op 2G van een 2G/3G-modem hebben wij als MCS soms zelfs aangeraden in de jaren waarin 2G en 3G de gangbare netwerken waren. Maar tijden veranderen. Nu is dat niet zo’n slimme instelling meer.

Tijd voor actie

Een gewetensvraag: Hoeveel van jouw locaties en apparatuur draait vandaag nog op 2G? Of misschien wel op 3G denk je? Een paar? Veel nog? Misschien?

Weet je het niet? Oeps, tijd voor actie!

Het apparaat is in de praktijk waarschijnlijk allang teruggevallen op 2G. En 2G kan het best nog even prima doen op jouw locatie. Maar wij horen vaak (en meten dat ook met testapparatuur) dat 2G her en der al belabberd is.

Ruimte maken voor sneller en geavanceerder 4G/5G

Dat het 2G-signaal soms slecht is, is ook logisch. Dit komt doordat mobiele operators die 2G-ruimte graag in willen zetten om de snellere en geavanceerdere 4G- en 5G-verbindingen goed te laten werken. Kortom, er wordt regelmatig gesleuteld aan de beschikbare ruimte op de verschillende frequenties.

Oude communicatieapparatuur vervangen

Het wordt nu écht tijd om jouw oude 2G/3G modems en routers te gaan vervangen. Maar naar welke router/modem kun je dan het beste overgaan? Je wilt natuurlijk niet alles opnieuw moeten instellen en configureren. En het liefste wil je de overgang slim in één keer doen in plaats van op elke locatie zelf langsgaan.

Goede vraag! Ons advies is makkelijk: vervang je oude communicatieapparatuur door 4G routers of modems.

4G in verschillende smaken voor iedere databehoefte

4G bestaat al jaren en is een bewezen en betrouwbare techniek. Het kent verschillende vormen voor meer of minder noodzakelijke datatoepassingen. Met name apparatuur zoals PLCs en controllers hoeven geen snelle ‘dikke’ 4G- (of 5G-) verbinding te hebben. Dit is trouwens ook nog hartstikke duur.

Maar gelukkig kent 4G ook een versie die te vergelijken is met het ‘oude’ 2G of GRPS. Deze 4G (LTE) versie heet cat. M.  Het ‘standaard’ 4G zoals wij als consument al jaren kennen op onze mobiele telefoons staat bekend als cat. 3 of 4. Cat. 1 zit tussen cat. M en cat.3/4 in.

Minstens 10 jaar vooruit met 4G hardware

Voor de meeste toepassingen is dit de veiligste optie. De meeste beschikbare IoT-modems of routers hebben ook deze 4G (LTE) versie aan boord. De toekomst voor jouw routers is voorlopig nog jaren 4G (LTE). Daarna zal 5G dit overnemen. Wij verwachten dat 4G en 5G naast elkaar nog minstens 10 jaar zullen blijven bestaan.

Het vervangingsplan: een goed begin is het halve werk

Overtuigd dat er werk aan de winkel is? Mooi! Begin met het maken van een vervangingsplan. Inventariseer jouw huidige vloot aan apparatuur en opstellingen.

Bedenk bijvoorbeeld:

  • Waar heb ik nog geen 4G vervangen?
  • Wat voor 2G/3G-apparatuur heb ik nu in het veld?
  • Wat is de meest geschikte vervanger waarmee ik voorlopig nog jaren vooruit kan? Want over een paar jaar weer moeten vervangen, daar heb je geen zin in natuurlijk.

Vergeet de antennes en SIM-kaarten niet

Denk voor de 2G/3G uitfasering ook aan de antennes en SIM-kaarten. De 4G- en ook 5G-technologie werkt op meer frequenties dan 2G en 3G deden. Je hebt dus misschien ook andere antennes en SIM-kaarten nodig.

Weet je de kwaliteit en sterkte van 4G op jouw locaties bij je klanten? Geen zorgen als het antwoord op deze vraag nee is. Je kunt dit namelijk eenvoudig testen met handige meetapparatuur.

Geschikte opvolgers voor veelvoorkomende 2G/3G-hardware

Wij helpen jou graag op weg met geschikte opvolgers van de meest voorkomende 2G/3G-modems en routers die wij veel in het veld tegenkomen. Natuurlijk gaan wij graag in gesprek met jou over jouw specifieke situatie als je dat liever hebt.

Huidig 2G/3G modem/router Vervangend 4G modem/router Opmerkingen, check vragen
Conel ER75i Advantech ICR-2431/2743/2834 Ethernet poorten nodig? Wel/geen serieel?
Conel UR5i Advantech ICR-2431/2743/2834 Ethernet poorten nodig? Wel/geen serieel?
Cinterion MC55/ TC63/TC65 terminal Telit Cinterion EGX81/EGX82/SGL81 terminal LTE cat.M nodig of cat. 4?

RS232, RS485, LAN, IO?

Gemalto Thales BGS2 terminal Telit Cinterion EGX81/EGX82/SGL81 terminal LTE cat.M nodig of cat. 4?

RS232, RS485, LAN, IO?

CloudGate 3G CloudGate LTE/Micro/Mini/Nano LTE cat.M of cat.4 nodig? Ethernet en andere type poorten nodig?
Teltonika 3G Teltonika RUT241/901/951/906/956 of RUTX series, TRB series Ethernet poorten nodig? Wel/geen serieel?

Eigen software packages aan boord?

Volgende stap: de uitrolplanning

Er zijn natuurlijk nog veel andere merken die je nu mogelijk nog bij jouw klanten in het veld hebt staan. Heb je alles in kaart gebracht en wil je weten hoe nu verder? Maak dan een uitrolplanning in overleg met jouw eindklanten. Wacht niet te lang voor het te laat is en je apparatuur onbereikbaar is.

Meer informatie over 2G/3G uitfasering

Met deze blog en onze informatiepagina over de overgang van 2G/3G naar 4G kom je al een heel eind.

Loop je toch nog tegen uitdagingen of onduidelijkheden aan over de 2G/3G uitfasering? Wij denken graag met je mee. Maak een afspraak met mij en dan bespreken wij samen wat de beste route is voor jouw succesvolle overschakeling naar 4G.