MCS en het slimme shopping center

MCS en het slimme shopping center | Pushing the limits of communication technology | MCS

| Jean-Philippe Aerts

De roep om gebouwen slimmer te maken, wordt steeds groter. Meer en meer organisaties zien de meerwaarde van data-driven toepassingen om processen efficiënter te maken. Zo ook het Westland Shopping Center Anderlecht. Een grote renovatie is voor hen het moment om een sub-metering netwerk aan te leggen. Ik verruilde Mechelen voor Anderlecht voor een LoRaWAN netwerkmeting in dit winkelcentrum.

DUURZAAM ENERGIE- EN WATERVERBRUIK STIMULEREN

Shopping centers hebben één grote aansluiting bij de netbeheerder voor elektriciteit, gas en water. Het was voor Westland Shopping Center Anderlecht niet inzichtelijk hoeveel energie en water verbruikt werd door de individuele winkels. Terwijl het verbruik inzichtelijk maken per winkel veel voordelen heeft. Zo kan het shopping center de maandelijkse facturatie inrichten volgens sub-metering; winkeliers betalen voor hun eigen daadwerkelijke verbruik. Hierdoor worden de winkeliers gestimuleerd om slim om te gaan met hun energie- en waterverbruik.

KENNIS COMBINEREN DOOR SAMENWERKEN

Bij MCS vinden we het belangrijk om samen te werken met deskundige partners. Door wederzijdse kennisoverdracht wordt er impact gemaakt op het verbeteren van processen voor eindgebruikers. Voor het project in Anderlecht werken wij samen met Index+. Zij installeren meters en teleopnamesystemen voor energie en waterverbruik opvolging en bieden een platform aan om dit alles inzichtelijk te maken.

LORAWAN TECHNIEK HET MEEST GESCHIKT

De oplossingen van Index+ werken vooral met Wired of Wireless M-bus. Maar de reikwijdte van Wireless M-bus is beperkt waardoor er veel extra gateways nodig zijn. En bekabeling in grote appartementsgebouwen of shoppingcentra is niet vanzelfsprekend.

Maar tijden veranderen! Fabrikanten van meters, zoals Axioma en Zenner, hebben ingezien dat een meter met LoRaWAN alleen maar voordelen biedt. Zo ging de bal rollen. LoRa was voor onze partners een volledig nieuwe technologie. Wij hebben hen hierin ondersteund door het verzorgen van trainingen, het faciliteren van Private LoRa netwerken en het testen van de integratie tussen LoRa netwerken en het Index+ platform.

Voor het project in het Westland Shopping Center Anderlecht is gekozen voor een Private LoRa netwerk. De data wordt gedecodeerd in de MCS ITalks IoT Suite die gekoppeld is met het Index+ platform voor de data-integratie.

METEN IS WETEN

Samen met onze partners en met Bob Meuldijk, mijn Nederlands evenbeeld, hebben wij in vier uur tijd de nodige metingen uitgevoerd. Zo kunnen we het aantal benodigde gateways bepalen voor een optimale netwerkdekking. Het meten gebeurde in zowel de openbare ruimtes als in de winkels zelf. Geen eenvoudige taak met covid-19 maatregelen waardoor sommige winkels tijdelijk hun deuren hadden gesloten. Maar het bleek wel cruciaal! We ontdekten dat de grootte en de winkelstructuur invloed hadden op de netwerkdekking.

Met onze eigen ontwikkelde LoRa site survey tool konden wij eenvoudig de ontvangstwaardes zoals RSSI en minimale spreadingsfactor (SF 7-12) visualiseren. Dit wordt later in de meetrapportage verwerkt. Het werd al snel duidelijk dat met enkele gateways het volledige shopping center voorzien kan worden van een dekkend Private LoRa netwerk. Ter vergelijking: als er was gekozen voor Wireless M-bus, waren er een factor 10 meer gateways nodig geweest!

Met een coronaproof lunch in een van de vele eetgelegenheden en een onderdompeling in la langue française voor Bob, zat deze meting dag er alweer op. Bob keerde met de trein huiswaarts en ik dook de verkeersellende in. Maar gelukkig werken Teams meetings ook goed vanaf je smartphone!