MCS onderzoekt: de mogelijkheden van Private 5G en IoT

MCS onderzoekt: de mogelijkheden van Private 5G en IoT | Pushing the limits of communication technology | MCS

| John van Nijnatten

Je hoort het overal in de media: het 5G-netwerk is beschikbaar! Maar wat houdt 5G precies in? Je denkt misschien als eerste aan je smartphone die nóg sneller internet krijgt met de opvolger van 4G. Sneller Netflixen zal zeker tot de mogelijkheden behoren, maar de meeste impact van 5G wordt verwacht in het bedrijfsleven. En dit levert veel nieuwe mogelijkheden op voor organisaties. 

De 5G veilingen van de Nederlandse overheid van de 700-, 1400-, en 2100 MHz frequenties in het radiospectrum zijn net afgerond. Daarna zullen de publieke 5G netwerken worden uitgerold. Ook al is het nog even wachten, de nieuwe digitale revolutie is ingezet.

Do IoT Fieldlab: waar gaat Private 5G het verschil maken?

Wat gaat 5G ons brengen? Er wordt veel gediscussieerd over typische 5G toepassingen zoals sneller internet, meer apparaten tegelijkertijd online verbonden en een stabieler netwerk. We hebben al 4G en dat is al behoorlijk snel internet. Maar waar gaat 5G nou echt het verschil maken? Om dat uit te vinden, is MCS gevraagd om deel te nemen aan het Do IoT Fieldlab van de TU Delft. Samen met sterke partners zoals TNO, SURF, BTG, Unmanned Valley Valkenburg, Green Village, Robovalley en Mobility Innovation Centre Delft doen wij onderzoek naar de innovatie van 5G in IoT applicaties.
Talrijke experts verwachten bovendien dat bedrijven zullen gaan kiezen voor hun eigen Private 5G netwerk. Met name organisaties die de hoogste eisen stellen aan betrouwbaarheid, veiligheid en flexibiliteit. Denk aan fabrieken, zorginstellingen en/of overheidsinstellingen. Dat gebeurt nu overigens ook al met Private LTE, maar Private 5G zal nog meer mogelijkheden en toepassingen bieden.

Internet of Things en Private 5G – een goede combinatie?

Wij hebben ons als doel gesteld om dit jaar typische IoT toepassingen op een Private 5G netwerk te gaan testen. MCS zal haar technische kennis in dit Fieldlab inbrengen over het installeren, configureren en beheren van Private IoT netwerken. Net zoals de andere partners hun expertise over hun vakgebieden naar voren zullen brengen. Samen gaan we Private 5G toepassingen testen en ontwikkelen, om ze daarna in de praktijk in te kunnen zetten. En met deze ervaring kunnen we onze business partners weer verder helpen met het faciliteren van succesvolle IoT oplossingen en toepassingen in het 5G tijdperk. 

Complexe techniek simpel maken; dat is wat we dit jaar met Private 5G en IoT gaan realiseren!

Meer informatie

Meer weten over het Do IoT Fieldlab? We vertellen je er graag meer over. Neem contact met ons op.