Een kijkje achter de schermen bij een Private LoRa meting

Een kijkje achter de schermen bij een Private LoRa meting | Value Added IoT distributie | MCS

| Caroline Stolk

Een engineer komt een meting uitvoeren op locatie om een goede schatting te maken van het aantal benodigde gateways voor een goede netwerkdekking. Het is één van de eerste stappen nadat je hebt besloten dat je een private netwerk wil voor jouw organisatie. Maar hoe ziet zo’n meting er precies uit? Bob Meuldijk, onze Technisch IoT Specialist, neemt je een dag mee op Private LoRa meting.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat de meting echt plaatsvindt, worden er in de dagen voorafgaand aan het locatiebezoek eerst wat vragen besproken met de klant. Zo is het voor de engineer goed om te weten of het om een indoor of outdoor locatie gaat. Bij een indoor locatie is het namelijk belangrijk om te weten hoeveel verdiepingen er in het pand zijn. Dit beïnvloedt immers het signaal van het netwerk. Ook is het handig om vooraf plattegronden te krijgen van de klant. Samen met de klant worden dan de mogelijkheden bekeken waar gateways geplaatst kunnen worden. Daarnaast is het voor de engineer goed om te weten of het netwerk aangelegd gaat worden in een gebied met voornamelijk laagbouw of hoogbouw.

Alle vragen beantwoord? Dan gaan we op pad!

9.00 uur: ontvangst met de klant

LoRa opstelling meting MCS

Na een hartelijke ontvangst is Bob klaar om de installatie op te MCS zetten. Dit gebeurt op een strategische plek op de locatie. Deze Private LoRa meting zal zowel indoor als outdoor plaatsvinden. Het gebouw telt 7 verdiepingen en het omliggende terrein is 1500 m2. M De outdoor gateway staat klaar op het dak, de laptop is gereed om de data te ontvangen en de indoor gateway is aangesloten voor het doorsturen van de meetresultaten binnen. Alles klaar? Starten maar!

9.50 uur: checken op mogelijke storingen

Spectrum scan LoRa meting MCS

MCNadat alle apparatuur klaar staat voor de meting, voert Bob een MCspectrum scan uit. Zo kan hij zien of er bepaalde kanalen storingen kunnen MCgaan ondervinden tijdens de meting. Als er een signaal wordt gevonden MCwat voor storing kan zorgen, heeft dat namelijk invloed op de plek waar de MCgateways geplaatst kunnen worden.

10.00 uur: langs alle uithoeken van de locatie

Fieldtester data LoRa meting MCS

Na alle voorbereidingen start nu de echte meting. Dit doet M Bob met een tablet in de ene hand en een fieldtester in de andere hand. Hij loopt naar alle uithoeken van de locatie en door het gebouw om genoeg data te verzamelen. Zo krijgt hij goed inzicht in het aantal benodigde gateways, spreidingsfactoren en zwakke plekken op het terrein. Met al deze data kan hij een uitgebreid meet- en adviesrapport opstellen voor de klant.

14.00 uur: alle data is verzameld

Na een flinke afstand te hebben gelopen, heeft Bob alle benodigde data verzameld van het gebouw en het omliggende terrein. Er kwam geen vreemde data uit de meting voort die verdere aandacht vroeg. Bob kan de installatie dus weer afbreken en terugkeren naar het MCS kantoor in Rotterdam. De data-analyse voor het adviesrapport kan beginnen!

Het aantal benodigde gateways is bekend

Rapport LoRa meting MCS

Bob heeft in de dagen na het locatiebezoek alle data van de Private LoRa meting uitgelezen, geanalyseerd en berekend. Hij heeft hierbij rekening gehouden met de gewenste spreidingsfactor van de klant en het aantal sensoren die uitgerold gaan worden. Om een goede LoRa netwerkdekking te verzorgen op de locatie, adviseert Bob om 1 iStation outdoor gateway buiten te plaatsen en 3 iFemtoCell indoor gateways in het gebouw op te hangen. Het adviesrapport met het overzicht van zijn bevindingen  en zijn conclusie kan nu naar de klant worden gestuurd.

Voorkom hoge kosten door een optimaal batterijgebruik voor jouw sensoren

Een meting wordt dus uitgevoerd om een goede schatting te maken van het aantal benodigde gateways. Maar waarom is een meting zo belangrijk? Tijdens een meting wordt er gelet op 3 specifieke punten, namelijk:

  • Goede netwerkdekking. Een goede netwerkdekking is cruciaal voor jouw private netwerk en de continuïteit van de primaire processen die over dit netwerk (gaan) lopen. Tijdens een meting wordt er rekening gehouden met jouw specifieke wensen van het netwerk. Zo is de netwerkdekking bij het uitrollen van het netwerk dus helemaal volgens jouw eisen.
  • Duurzaamheid batterij. De sensoren die aan jouw netwerk worden gekoppeld, werken op een batterij. Sensoren versturen data naar de gateway. Als er een goede netwerkdekking is, hoeft de sensor ieder bericht maar één keer te verzenden naar de gateway. Is de netwerkdekking niet optimaal dan kunnen er berichten van de sensor niet goed doorkomen bij de gateway. Deze berichten gaan dan verloren. Of de sensor moet ze opnieuw naar de gateway sturen via een andere spreadingsfactor om zo wel gehoord te worden door de gateway. Hierdoor neemt het batterijverbruik van de sensor flink toe en dit gaat ten koste van de batterijduur.
  • Spreadingsfactor (SF). Tijdens een meting wordt er rekening mee gehouden dat al jouw toepassingen moet kunnen draaien op SF 7. Hoe lager de SF, hoe langer de batterij van de sensor mee gaat. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten voor jouw project. Gaat een sensorbatterij bij SF 7 ruim 15 jaar mee, is dat bij SF 12 slechts iets meer dan één jaar!

Om onnodige kosten te voorkomen, moet jouw netwerk dus goed op orde zijn vóórdat je alle sensoren gaat uitrollen. En dat is precies waar een meting je makkelijk mee helpt. Het zorgt ervoor dat het netwerk duurzaam wordt ingericht naar jouw wensen met een zelf ingestelde SF waarde voor een optimale levensduur van de batterijen van de sensoren.

Meer weten

Zelf ook de voordelen van een private netwerk ervaren? Neem contact met ons op en we bekijken graag samen met jou de mogelijkheden voor jouw organisatie. En misschien komt onze Technisch IoT Specialist binnenkort ook bij jou langs voor een Private LoRa meting.