Dit is waarom Helium een echte game changer in IoT-land is

Dit is waarom Helium een echte game changer in IoT-land is | Value Added IoT distributie | MCS

| Jean-Philippe Aerts

Bij Helium denkt iedereen aan het heliumgas dat populair is voor feesten en partijen. Maar Helium in ons IoT-landschap is een echte game changer. In deze blog vertel ik je meer over deze nieuwe LoRa-technologie. Je ontdekt hoe het precies werkt, hoe je het in kunt zetten én hoe enthousiast onze MCS’ers aan het minen zijn! 

Wat is Helium precies? 

Enkele slimme Amerikanen hebben een blockchain gekoppeld aan een LoRaWAN-netwerk. Door het aansluiten van Helium miners wordt dit peer-to-peer netwerk steeds verder uitgebreid. De gebruikers die de Helium hotspots bezitten, worden met cryptocurrency beloond voor het in de lucht houden van hun miner.

Op het moment van schrijven zijn er al 520.000 Helium gateways wereldwijd aangesloten op The People’s Network – het Helium LoRa-netwerk. 

Disruptieve technologie

Helium is een disruptive technology. Tot op heden was er namelijk nog nooit een LoRa-netwerk gekoppeld aan een blockchain. Deze beweging heeft de hele IoT-markt op zijn kop gezet. Bij MCS hielden wij deze nieuwe ontwikkeling nauwlettend in de gaten.  

Wij hadden een paar redenen om actief met Helium aan de slag te gaan. Allereerst zagen we de aantrekkingskracht en explosieve groei van het Helium-netwerk. Daarnaast ging ook onze LoRa-gateway hoofdleverancier Kerlink samenwerken met Helium. Zij hebben samen speciale Helium compatible gateways op de markt gebracht. 

Helium LoRa-netwerk voor IoT-toepassingen 

Helium is een publiek LoRa-netwerk, net zoals publieke LoRa-netwerken van KPN, Proximus en The Things Network. Hier moet je normaliter betalen voor connectiviteit. Bij de traditionele operatoren zoals KPN en Proximus kan dit bedrag, afhankelijk van je toepassing, € 1 p/m p/sensor zijn.

Bij Helium praat je over ongeveer één cent per maand per sensor. Dit is ook afhankelijk van je toepassing, maar dat is dus een fractie van wat je nu gewend bent te betalen. En bij Helium ga je gateways gebruiken waar je ook nog eens geld voor krijgt als beloning.  

Je maakt dus gebruik van een publiek LoRaWAN-netwerk tegen een zeer lage kost per bericht (DC). En je verdient HNT coins door het plaatsen van gateways (Helium hotspots). Dit is een crypto coin die ook op Binance wordt verhandeld.

Partners die willen starten met Helium bouwen actief mee aan het wereldwijde Helium-netwerk. En krijgen hier passief dus ook inkomsten voor. Deze verdiensten kunnen met de huidige koers al snel oplopen tot € 60 per maand.  

Een wereldwijd IoT-netwerk voor iedereen

Het maatschappelijke doel van Helium is om een wereldwijd netwerk voor IoT-toepassingen te creëren dat laagdrempelig en voor iedereen beschikbaar is. Je kunt dus ook diverse sensoren koppelen aan jouw Helium LoRa-netwerk. Zo kun je gemakkelijk o.a. Smart Building, Smart City en Smart Parking toepassingen opzetten.  

Maar Helium’s ambitie reikt verder. Zij zijn ook bezig om dezelfde constructie op te zetten met 5G-netwerken. Dit zal in eerste instantie in de Verenigde Staten gelanceerd worden en voor een nieuwe disruptieve revolutie gaan zorgen. 

Sensoren aansluiten op Helium LoRa-netwerk 

Zoals net gezegd, gedraagt Helium zich als een klassiek LoRaWAN-netwerk. Dit betekent dat alle LoRa-sensoren met hun toepassingen gebruikt kunnen worden met de Helium technologie. Denk hierbij aan Elsys sensoren voor Smart Building toepassingen (CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, etc.). Of Adeunis sensoren voor Smart Energy toepassingen (energieverbruik monitoren, i/o, electric vehicle toepassingen, e.d.) (juiste hyperlinks naar sensoren invoegen). Maar ook de ITalks MCS 1608 V2 multi-sensor die breed kan worden ingezet in diverse toepassingen, kan connecten met Helium. 

Sensoren worden toegevoegd op Helium via de Helium console. Dit is een laagdrempelig en gebruiksvriendelijk platform waar je jouw sensoren kunt beheren. Van hieruit zijn diverse koppelingen mogelijk naar andere IoT-platformen. Zoals AWS, MS Azure en de ITalks IoT Suite. 

We drink our own champagne 

De Helium storm woedt ook bij onze MCS’ers. Zodra de Helium hotspots bij MCS beschikbaar waren, hebben onze collega’s massaal hun eigen gateways aangesloten.  

Ook op dit gebied is het goed te merken dat “samenwerken” één van onze kernwaardes is. Collega’s helpen elkaar op weg om de juiste positie van hun antennes te bepalen, geven tips voor een beter bereik en helpen elkaar uit de brand als een miner onverwacht flat is. Er is een gezonde strijd ontstaan wie de meeste HNT verdient binnen MCS. En dit is dan ook het gesprek van de dag bij de (virtuele) koffieautomaat! 

Onze MCS’ers hebben ook verschillende sensoren gekoppeld aan hun hotspot. De actuele waardes worden bijgehouden in een speciale demo omgeving. Benieuwd naar deze Helium demo? Kijk hier en zie de actuele status van onze Helium Smart Office.  

Helium ontwikkelingen blijven onderzoeken 

Met al deze nieuwe ontwikkelingen, maken MCS en onze partners een belangrijke stap in de cryptowereld. Door deel te nemen aan Helium kom je in een ander soort klantrelatie. Het support leveren en contact met klanten verschuift van traditionele kanalen zoals telefoon naar platformen als Discord en Reddit. 

Na de introductie van deze disruptieve technologie rusten wij niet op onze lauweren. Wij zijn dagelijks bezig met het onderzoeken van de Helium ontwikkelingen. Zo hebben wij recent testen gedaan met onze ITalks MCS 1608 V2 tracer. En ik kan al verklappen: de resultaten zijn heel positief! Natuurlijk kijken wij ook uit naar de 5G-netwerkmogelijkheden van Helium in de toekomst. 

Mijn virtuele Helium spaarpot wordt in de tussentijd in ieder geval goed aangevuld! Tijdens het schrijven van deze blog heeft mijn persoonlijke hotspot al weer 1 HNT cent verdiend.;-)

Meer weten 

Zelf al aan de slag met Helium? Wij hebben een Helium IoT-sensor starterspakket samengesteld. Hier zet je gegarandeerd een succesvolle PoC mee op. Het bevat alle onderdelen om een complete IoT-oplossing op te zetten voor het monitoren van een (binnen)klimaat. Je bestelt hem hier.