Rail FieldLab 5G Demo Day | 7 december

Rail FieldLab 5G Demo Day | 7 december | Value Added IoT distributie | MCS

Op 7 december organiseerden ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een eerste demodag voor partijen die willen experimenteren met 5G-technologie in de spoorsector.

Daarmee werd een belangrijke stap gezet op weg naar de in 2024 geplande opening van het Rail FieldLab 5G in het Railcenter in Amersfoort. MCS zal samen met TU Delft en TNO dit fieldlab ondersteunen als kennispartner.

Wat deden we op de Demo Day op 7 december?

In aanloop naar de in 2024 geplande opening van het Rail FieldLab 5G werden nu alvast de plannen en ambitie gedeeld. Daarnaast kon je actief in gesprek gaan met de partners over de kansen en uitdagingen die jij ziet op het vlak van 5G-connectiviteit.

Er werden een aantal demo’s verzorgd die het belang van 5G laten zien. Bijvoorbeeld het functioneren van een draadloze assenteller, het op afstand besturen van een robothond, het versturen van grote hoeveelheden data van dronebeelden en het gebruik van een VR-bril in combinatie met virtueel gereedschap.

Tot slot werd er een rondetafelgesprek gevoerd met de directieleden van de drie initiatiefnemers, waarin het belang van een gezamenlijk FieldLab werd besproken.

Waarom een Rail FieldLab 5G?

Innovatie in en rondom het spoor is van cruciaal belang voor de duurzame toekomst van mobiliteit. Om slimmer, efficiënter en goedkoper te opereren in deze sector, is het essentieel om voorop te lopen in innovatie.

5G, de vijfde generatie mobiele netwerken, speelt hierbij een sleutelrol. Het vergroten van kennis over 5G(-toepassingen) binnen de spoorsector is van groot belang voor de verdere digitalisering van het spoor. De mogelijkheden van 5G gaan namelijk verder dan wat er mogelijk is met het huidige 5G-consumentennetwerk.

Zo biedt 5G vele voordelen, waaronder hogere datadoorvoer voor efficiënte gegevensverwerking, lagere latency voor directe respons in real-time toepassingen, verbeterde betrouwbaarheid en responsiviteit in het netwerk, evenals ondersteuning voor een groot aantal verbonden apparaten en sensoren, wat cruciaal is voor effectieve communicatie en gegevensverzameling.

Wat biedt het Rail FieldLab 5G?

ProRail, NS en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben de gezamenlijke ambitie om een fysieke en digitale plek te creëren, waar partijen met 5G kunnen experimenteren met toepassingen in de spoorsector.

Het Railcenter biedt hiervoor een geschikte omgeving. Het delen van kennis is daar dagelijkse praktijk, waarbij ook het onderwijsveld is betrokken. We faciliteren een open community waar samenwerking wordt gestimuleerd, kennis wordt ontwikkeld, gedeeld en geborgd, met een focus op samen leren.