5G’s invloed op het kas-ecosysteem

Het toepassen van 5G-technologie in een gesloten omgeving zoals een kas is relatief nieuw. Talrijke studies hebben de effecten van elektromagnetische velden op flora en fauna onderzocht.
De nieuwe frequenties die worden gebruikt door 5G-systemen zijn alleen hoger dan die van 2G-4G-netwerken. Daarom hebben ze mogelijk een grotere impact op kleinere organismen. Denk aan planten en bestuivers zoals hommels.
Het doel van dit project is om te bepalen of een 5G-netwerk enig effect heeft op de groei van planten. Of op het gedrag van bestuivers in een kas.
Effecten van 5G op het ecosysteem in de kas
Draadloze connectiviteit is heel belangrijk voor de ontwikkeling van toekomstige toepassingen in de kas. Bij Tomatoworld maakt een privé 5G-netwerk speciale 5G-kasexperimenten mogelijk.
Draadloze communicatie in dit netwerk verloopt via elektromagnetische velden (EMV’s) op een frequentie van ongeveer 3,8 GHz. In dit project wordt geprobeerd om de mogelijke effecten van deze velden op het ecosysteem van de kas volledig te begrijpen.
De onderzoeksgroep Smart Sensor Systems van de Haagse Hogeschool ontwikkelde specifieke 5G EMF-sensoren. Deze sensoren meten continu de niveaus van de elektromagnetische velden op verschillende locaties. En tijdens meerdere groeiseizoenen.
Gedrag van hommels meten
De data van de metingen wordt gecombineerd met data over het gedrag van hommels. Dit gedrag wordt bestudeerd met verschillende technieken:
- Tellers bij de nestingangen van de hommels;
- Microfoons bij bloemen;
- Camera’s die grote delen van de kas registreren.
Het derde doel van dit onderzoek is om te ontdekken of de planten zelf, naarmate ze groeien, een obstakel worden voor de overdracht van het 5G-signaal.
Kwaliteit van 5G-signaal meten met plantengroei
Tot slot worden alle verzamelde gegevens over EMV-niveaus, hommelgedrag, plantengroei en kwaliteit van het 5G-signaal geanalyseerd. Zo kan het effect van het 5G-netwerk op de groei van planten en het gedrag van de bestuivers worden beoordeeld.
Voor een volledig beeld van de toepasbaarheid van 5G in een kas wordt de kwaliteit van het 5G-signaal beoordeeld in verschillende stadia van plantengroei. Op die manier kan de ideale infrastructuur voor optimale dataoverdracht worden bepaald.
Expertises combineren in project
Dit project combineert de specialistische expertise van connectiviteitsonderzoekers van de Haagse Hogeschool, kennis over bestuiversgedrag van Koppert, een toonaangevend bedrijf in biologische gewasoplossingen, en knowhow van teeltexperts van Tomatoworld.
Drie fases
De aanpak bestaat uit 3 fasen. In de eerste stap worden EMV-sensoren geïnstalleerd in de hele kas en geïntegreerd in de infrastructuur. De locaties variëren in hoge en lage verwachte EMV-niveaus.
In de tweede stap worden drie methoden voor het monitoren van hommelgedrag ontwikkeld tot sensoren. Een kastteller met infrarood licht, een microfoon in de buurt van de tomatenbloemen die het gezoem registreert en een camera die vluchtpatronen van hommels vastlegt.
De derde stap is het delen van resultaten met de wetenschappelijke gemeenschap in een open-access tijdschrift.
MCS is partner in dit project van Do IoT Fieldlab samen met De Haagse Hogeschool, Tomatoworld, Koppert, TNO, TU Delft en RoboHouse.