CO2 sensor op school: online monitoring voordeligste alternatief

Zowel in Nederland als België wordt een CO2 sensor in het klaslokaal op scholen geadviseerd.
In beiden landen is er vanuit de Rijksoverheid een subsidie beschikbaar met als doel het binnenklimaat voor scholen te verbeteren.

Aan de linkerzijde is het advies te lezen van respectievelijk de Vlaamse en de Nederlandse overheid en hoe scholen hulp/subsidie kunnen krijgen.

Een onderdeel daarvan is de juiste CO2 meters/sensoren te installeren in klaslokalen en hoe om te gaan met de data die uit de CO2 meter komt.
Er zijn 2 facetten die benadrukt worden:
– de CO2 meter/sensor dient aan een aantal specificaties te voldoen. In elk geval dient direkt  zichtbaar te zijn of de zogenaamde PPM waardes (die CO2 meten) de grens niet overstijgen. Dit kan met een zogenaamde stoplicht functie (rood, geel, groen) of/en een display.
– In Nederland wordt geëist dat de data van de CO2 sensor dient gemonitord te kunnen worden en minimaal 1 jaar beschikbaar te zijn.

Online CO2 sensor monitoring voor scholen oplossing voor verplichte rapportage

Er bestaan ‘stand-alone’ CO2 meters. Daarmee bedoelen we dat je weliswaar CO2 waardes visueel ziet op een ‘kastje’, maar waarmee je geen analyses kunt maken. Soms kun je de data hier opslaan via een SD-kaart. In elk geval zal je de analyses handmatig moeten bijhouden; in feite wordt hierdoor de werkdruk voor bijvoorbeeld de school (vaak de leraar) verhoogd.

Dit kan beter, denken wij. We adviseren daarom om de CO2 sensor te digitaliseren. Dit kan eenvoudig door een ‘draadloze slimme CO2 sensor met stoplicht’ op te hangen waarvan je de data kunt doorsturen naar een analytics platform. De data wordt automatisch geanalyseerd. De verantwoordelijke (vaak leraar) heeft er geen omkijken naar, noch hoeft hij er handelingen voor te verrichten. Hij hoeft alleen naar het stoplicht op de draadloze CO2 sensor te kijken die in zijn klaslokaal hangt. Optioneel kan er een display beschikbaar gesteld worden, bijvoorbeeld
– op een scherm in het klaslokaal
– op je smartphone, bijvoorbeeld door de QR-code die geplakt is op de CO2 sensor te scannen

Wat is de juiste technologie?

Als je digitaliseert heb je een netwerk nodig. Je zou je Wifi netwerk kunnen overwegen, maar omdat dit al veel gebruikt wordt door leraren en studenten, adviseren we een speciaal voor (IoT) sensor netwerk te gebruiken. Deze techniek heet LoRa. Dit klinkt moeilijk, maar is het niet. Met 1 of wellicht 2 Gateways(a) heb je al dekking in een pand. De CO2 sensoren die je kunt gebruiken in dit LoRa netwerk zijn batterijgevoed en hebben geen netvoeding nodig. Dit scheelt natuurlijk veel kosten in de uitrol. Met betrekking tot een LoRa IoT netwerk zijn er 4 mogelijkheden met elk zijn voor- en nadelen.

Publiek LoRa
Managed Private LoRa  Integrated Private LoRa  Community LoRa 
Meer info over de oplossing Zie site van de desbetreffende operator KPN (NL), Proximus (BE) Private LoRa LoRa-2-GBS Helium IoT
Connectiviteitskosten Je betaalt ongeveer 50 Euro cent tot 1 Euro per sensor p/maand, afh. van je sensor data(b) Je betaalt 12 Euro p/Gateway p/maand. Onbeperkt aantal sensoren(a) Interne LoRa netwerkserver, geen connectiviteitskosten, onbeperkt aantal sensoren Je betaalt ongeveer 1 cent p/sensor p/maand afh. van je sensordata(a)
Beschikbaar CO2 sensoren Elsys ERS CO2 (c) Elsys ERS CO2 Elsys ERS CO2 Elsys ERS CO2
Integratie met gebouwbeheer systeem (GBS) Nee Nee Ja Nee
Mining (crypto verdienen) Nee Nee Nee Ja (je verdient HNT coins door bij te dragen aan het netwerk)

a) LoRa Gateways hebben een grootte reikwijdte. Over het algemeen kun je met 1 Gateway drie verdiepingen van een gebouw met 1000m2 dekkend krijgen. Om 100% zekerheid te hebben, kan er een netwerkmeting plaatsvinden.

b) De hoeveelheid sensordata is afhankelijk van meerdere factoren, zoals interval van versturen, aantal waardes wat je wilt versturen (bijv. temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, batterij waarde etc.). Als je voor connectiviteit moet betalen, worden de connectiviteitskosten hoger naarmate je meer data verstuurd.

c) De Elsys ERS CO2  sensoren zijn voorzien van een stoplicht functie, zodat je altijd kunt zien of de PPM waarde goed is of niet. Vanuit het LoRa netwerk kun je eenvoudig een koppeling maken naar je eigen platform, zodat je de sensor digitaliseert en de werkdruk niet bij de school legt. Vervolgens kun je dashboards/displays aanmaken, grafieken maken, alarmeringen doen etc. Een voorbeeld zie je hier

Samenvatting

  • Standalone CO2 sensoren zorgen ervoor dat er een extra werkdruk komt te liggen bij de verantwoordelijke van de school (vaak leraren). Omdat er een verplichting is om data 1 jaar op te slaan (in NL), zullen ze vaak handmatig gegevens bij moeten houden.
  • Door digitalisering van de CO2 sensoren wordt alles uit handen genomen en heeft de school er geen omkijk naar.
  • We adviseren ten alle tijden een dedicated IoT netwerk op basis van LoRa te gebruiken en bijvoorbeeld niet via een bestaand Wifi netwerk
  • Afhankelijk van de situatie heb je vier mogelijkheden. De door ons geleverde sensoren zijn voor alle 4 de oplossingen getest en gecertificeerd.