Veelbelovende MCS Industrial IoT Protocol Gateway ontgrendelt nieuwe mogelijkheden voor een draadloze Industry 4.0

Veelbelovende MCS Industrial IoT Protocol Gateway ontgrendelt nieuwe mogelijkheden voor een draadloze Industry 4.0 | Value Added IoT distributie | MCS

Met de nieuwe MCS Industrial IoT (IIoT) Protocol Gateway worden draadloze IoT-toepassingen eenvoudig geïmplementeerd in (bestaande) gebouwbeheersystemen (GBS) of industriële PLC’s. Hierdoor kunnen onder andere system integrators en installateurs direct aan de slag met IoT voor bijvoorbeeld Smart Building of Industry 4.0 toepassingen.

Deze geavanceerde gateway maakt gebruik van veelvoorkomende industriële protocollen als BACnet, Modbus, OPC UA en Siemens S7 in combinatie met IoT-protocollen zoals MQTT, LoRa en generieke API’s naar AWS en Azure. Hierdoor biedt de IIoT Protocol Gateway krachtige connectiviteit en flexibiliteit voor het beheer van draadloze IoT-devices in industriële omgevingen. Deze gateway borduurt voort op de bewezen techniek van de eerder geïntroduceerde MCS LoRa-2-GBS Gateway.

Efficiënte en betrouwbare communicatie tussen systemen

De IIoT Protocol Gateway stelt system integrators en gebruikers in gebouwbeheer en industriële automatisering in staat om efficiënt en betrouwbaar gegevens uit te wisselen tussen verschillende systemen.

Protocol conversie is namelijk een belangrijke bouwsteen van IoT. Dit omdat het alle onderdelen van de oplossing naadloos met elkaar laat communiceren. Het zorgt ervoor dat alle componenten zoals sensoren, gateways en analyseplatformen dezelfde ‘taal’ spreken. Alleen op deze manier krijgen gebruikers betrouwbare en analyseerbare data om processen te optimaliseren.

Krachtige processor voor Node-RED toepassingen

Eén van de krachtigste kenmerken van de MCS Industrial IoT Protocol Gateway is het gebruik van Node-RED. Deze visuele programmeertool maakt het eenvoudig om complexe IoT-workflows te creëren en te beheren. Indien nodig, voeg je hiermee snel een eigen toepassing of protocol toe.

IIoT protocol gateway_MCS

Profiteren van voordelen draadloos LoRa in bestaand systeem

Door het toevoegen van draadloze LoRa-sensoren aan een GBS of PLC genieten gebruikers van alle voordelen van batterij gevoede sensoren voor hun industriële automatiseringsoplossing. Zo hoeft er geen bekabelde infrastructuur aangelegd te worden. Dit is een voordeel voor locaties waar bekabelen geen optie is, zoals monumentale panden of gebouwen met een bestaande infrastructuur. De LoRa-sensoren kunnen worden uitgelezen, maar ook worden aangestuurd. Zo kan een PLC draadloos een klepstand laten instellen via LoRa. De MCS IIoT Protocol Gateway kan 500 sensoren en 5000 datapunten aan.

De batterijen van draadloze sensoren hebben een lange levensduur. Hierdoor zijn deze sensoren heel duurzaam in gebruik.

Vijf technieken komen samen in één slimme gateway

De MCS IIoT Protocol Gateway combineert vijf verschillende technieken. Zo fungeert hij als LoRaWAN server waardoor gebruikers eenvoudig een Private LoRa-netwerk opzetten. Daarnaast verzorgt de gateway de payload conversie van de sensoren. Gebruikers hebben zo geen maandelijkse kosten voor een externe payload conversie server.

Onder andere het BACnet IP, MQTT en LoRa protocol is standaard geïntegreerd in de gateway. Node-RED opent veel mogelijkheden om diverse protocollen eenvoudig te koppelen aan IoT-platformen en andere  systemen. Optioneel kunnen gebruikers kiezen voor Secure VPN. Hiermee krijgen zij veilig op afstand toegang tot hun IIoT Protocol Gateway en/of het achterliggende GBS/PLC.

Over MCS

Complexe techniek simpel maken. Dat is onze missie. Zo kan iedereen zorgeloos gebruik maken van innovatieve IoT-oplossingen. En maken we sinds onze oprichting in 1997 het dagelijks werk en leven van mensen makkelijker, veiliger en duurzamer.

Dat doen wij door samen te werken met zorgvuldig gekozen partners. Wij ondersteunen hen in het opzetten en leveren van succesvolle Managed loT-oplossingen en veilige private netwerken. Op die manier wordt onze jarenlange vakkennis verbonden met de kennis van partners in veel verschillende sectoren. Ook bieden wij de benodigde hardware en softwarecomponenten voor deze netwerken.